Доступність посилання

ТОП новини

Влада Греції наближається до кризи через рішення про референдум


Прем’єр-міністр Греції Йоргос Папандреу проводить у вівторок пізно ввечері термінове кризове засідання свого уряду посеред ознак незгоди в його власній партії «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух»).

Як повідомив речник уряду, прем’єр далі має намір домагатися схвалення своєї пропозиції провести всенародний референдум щодо угоди про міжнародний фінансовий порятунок Греції від боргової і бюджетної кризи.

Із партії «ПАСОК» якраз вийшла одна з депутатів парламенту; таким чином, більшість партії скоротилася до 152 депутатів за мінімальної більшості в 151 голос із загалом 300, і, якщо хоч двоє партійців не підтримають якесь рішення, воно не буде ухвалене. Тим часом іще шість провідних членів партії виступили за відставку Папандреу. А в п’ятницю на його уряд чекає в парламенті голосування про недовіру.

Також у вівторок на світових біржових ринках стався відчутний спад.

Усе це стало наслідком несподіваної для всіх заяви Папандреу ввечері в понеділок, що він домагається референдуму щодо угоди про фінансовий порятунок Греції. За його словами, йому потрібна ширша політична підтримка суворих заходів заощадження, яких вимагає ця угода.

Дата референдуму ще не визначена; припускають, що він міг би відбутися вже наступного року. За опитуваннями з кінця минулого тижня, нині до цієї угоди негативно ставиться майже 60 відсотків греків.

Заява грецького прем’єра про референдум заскочила зненацька не тільки інші країни світу, а й членів його власного уряду. Керівники Франції і Німеччини заявили в вівторок, що в середу зустрінуться з керівництвом Європейського Союзу, Міжнародного валютного фонду і Греції, щоб обговорити бажання Афін провести референдум.

Минулого тижня керівники країн зони євро погодилися надати Афінам другий пакет фінансової допомоги обсягом у 130 мільярдів євро, а також списати 50 відсотків грецьких боргів, щоб урятувати Грецію від дефолту. Подробиці цієї домовленості розробляли кілька місяців; тепер можливий референдум ставить її під загрозу.
XS
SM
MD
LG