Доступність посилання

ТОП новини

Кінець політика Тимошенко і український путч (європейська преса)


Прага – Європейська преса коментує емоційний, тристорінковий, написаний з-за ґрат, лист Юлії Тимошенко до «народів, парламентів і лідерів Європейського Союзу», в якому вона пише, що розміри її камери в СІЗО дозволяють зробити лише кілька кроків від стіни до стіни і побачити шмат синього осіннього неба у маленькому віконці. Оглядачі інформують, що Тимошенко емоційно прохає ЄС у цьому листі, щоб там дійшли згоди про укладення угоди з Україною, незважаючи на її ув’язнення. Разом з тим деякі джерела в керівництві ЄС кажуть журналістам, що нині «більше немає абсолютно ніякого порозуміння» між Брюсселем і Києвом, та сумніваються в подальшому існуванні Юлії Тимошенко в ролі активного політика в Україні. А деякі газети у Європі звертають увагу на залякування Президентом Віктором Януковичем українського суспільства загрозою збройного путчу в державі, про що заявлено напередодні виступу глави влади у парламенті, перед яким може бути оголошено про зміни в уряді та Адміністрації Президента.

Ендрю Ретман пише на сторінках EUObserver про емоційний лист на трьох сторінках, що його написала до «народів, парламентів і лідерів ЄС» з-за ґрат Юлія Тимошенко. Автор матеріалу зауважує, що Тимошенко переконує ЄС підписати з Україною нову угоду незалежно від того, що станеться з нею особисто. Тимошенко, як виділяє Ретман, звинувачує тут «авторитарний режим» Президента Віктора Януковича у спробі «саботувати» інтеграцію з ЄС заради кращих взаємин з Росією. Ретман також наголошує, що лист написаний таким чином, щоб чинити емоційний вплив, і цитує автора. «Моя камера дозволяє зробити лише кілька кроків від стіни до стіни… Маленьке заґратоване віконце дозволяє мені лише на мить побачити синє осіннє небо», – пише Тимошенко. Джерело в ЄС сказало EUObserver, що там поняття не мають, як буде справа з Тимошенко розвиватися далі, чи Янукович спробує використати її як перевагу для отримання кращих умов угоди, чи ж повернеться спиною до Заходу. «Немає абсолютно ніякого порозуміння між двома сторонами. Це виглядає як розмова марсіан із представниками Юпітера», – наголосило джерело з ЄС. В Євросоюзі очікують, що Тимошенко пробуде у в’язниці щонайменше 2 роки. Джерело в ЄС також наголосило EUObserver, що, незважаючи на намагання у листі з боку Тимошенко переконати західних політиків не забувати про неї, цей лист не буде мати «жодного впливу» на договірний процес між Україною та ЄС. Це джерело також сказало: «Вона (Тимошенко) закінчила як політичний гравець в Україні. Все, що вона може нині, – це, як Наполеон на острові Святої Єлени, писати мемуари».

Чеська «Лідове новіни» інформує, що Президент України Віктор Янукович лякає громадян тим, що «Україні загрожу збройний путч» з боку опозиції. Деякі з видань у Києві, насамперед провладні, підхопили спекуляції про нібито підготовку якимись силами збройних нападів на урядові установи в Києві, пише празький щоденник. Хоча деякі експерти вважають, що таким чином влада хоче відвернути занадто велику увагу суспільства до судової справи Юлії Тимошенко. Представники ж опозиції попереджають, що чутки і твердження влади про збройні справи – це провокації режиму Януковича, який, не виключено, готується до подальшого посилення репресивних акцій проти опозиції та власного народу.

Агентство «Ройтерз» повідомило, що МВФ не думає найближчим часом про ймовірне відновлення кредитного фінансування для України у рамках 15-мільярдного кредиту. Місія МВФ покидає цього тижня Київ, як виглядає, без домовленостей про продовження кредитування Києва, мовиться у матеріалі «Ройтерз». Джерело з місії Фонду повідомило агентству, що «місія покидає Київ «із порожніми руками», без порозуміння з владою щодо подальшого продовження співпраці. Представники МВФ не змогли переконати владу скоротити бюджетні субсидії на газове постачання в Україні, а влада Януковича не хоче здійснювати політичного самогубства напередодні парламентських виборів, кажуть аналітики. У Києві сподіваються, що вдасться домовитися з МВФ після досягнення угоди з Росією щодо нижчих цін на газ. Наступного разу місія МВФ може приїхати до Києва у кінці грудня цього року.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що заяви Віктора Януковича про підготовку «збройного повстання» в Україні і незгоди у правлячій команді відбуваються на тлі наростання соціальних протестів у державі. Складність ситуації для влади у Києві полягає в тому, що близька до завершення місія МВФ у столиці України, а в Москві на фінішну пряму вийшли переговори про газ, і все впливає, на думку аналітиків, на гостроту ситуації в державі. Деякі з експертів не виключають, що гострі заяви Президента напередодні звіту його уряду в парламенті наприкінці тижня мають на меті звірити ситуацію щодо доцільності та масштабів змін у структурі влади. Газета також інформує, що у п’ятницю очікуються демонстрації прихильників Юлії Тимошенко під Верховною Радою.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG