Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС та їхні сусіди координуватимуть міграційну політику


Варшава – Європейський Союз та його сусіди, зокрема Україна, спільно боротимуться з нелегальною міграцією. Вже через два місяці розпочнеться реалізація низки проектів, спрямованих проти цього явища. У п’ятницю в польському місті Познань радилися представники міністерств, відповідальних за міграційну політику в країнах-членах Європейського Союзу та сусідніх із ЄС державах. Це вже друга конференція міністрів з питань міграції, присвячена так званому Празькому процесові.

Проблема нелегальної міграції – одна з найгостріших, із якими впродовж останніх років намагається боротися Європейський Союз. Проте без ефективної співпраці зі своїми східними та південними сусідами ЄС не зуміє її подолати. На цьому наголошували учасники Другої конференції міністрів, що розпочала черговий етап так званого Празького процесу.

Конференція відбулася в рамках програми головування Польщі в Раді ЄС.

Познанську конференцію організувало польське Міністерство внутрішніх справ та адміністрації. Артур Козьолек із цього міністерства нагадує, що Празький процес – це європейська політична ініціатива, яка кілька років тому виникла у Празі. Учасники Празького процесу – це держави ЄС, а також країни Південної Європи та СНД, які вирішили співпрацювати у сфері міграційної політики.

«Мета цього проекту, – зазначив Козьолек, – ознайомлення з імміграційною ситуацією в державах східного сусідства та підготовка переліку питань для майбутніх угод про так звані імміграційні партнерства між державами Європейського Союзу та державами східного сусідства».

Дотепер у рамках реалізації Празького процесу його учасники обмінювалися інформацією про специфіку міграційних процесів у різних державах. Внаслідок цього вдалося створити детальну карту так званих міграційних шляхів у Східній та Південно-Східній Європі. Тепер країни, що приєдналися до празької ініціативи, хочуть перевести спільні ідеї в практичну площину.

Міграція може бути позитивним явищем. Якщо легальна

Міністри, учасники конференції в Познані, ухвалили програму дій на 2012-2016 роки, спрямовану на покращення співпраці в сфері міграційної політики.

«Починаючи від січня 2012 року, тобто через два місяці, вже не під час польського головування в ЄС, а під час наступного головування, розпочнеться реалізація низки багатосторонніх проектів, – каже Артур Козьолек. – Партнерами країн ЄС будуть держави СНД, Західних Балкан та Центральної Азії. У цих проектах ітиметься про запобігання та подолання нелегальної міграції та про організацію повернень мігрантів. Крім того, у цих проектах ітиметься про реадмісію, тобто про видалення осіб, які нелегально прибувають на територію якоїсь країни, а також про реінтеграцію мігрантів, які повертаються додому».

Представник польського Міністерства внутрішніх справ та адміністрації, наголосив, що в рамках Празького процесу Євросоюз пропагуватиме легальну міграцію. За його словами, саме такий легальний рух мігрантів позитивно впливає як на розвиток окремих осіб, так і цілих суспільств.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG