Доступність посилання

ТОП новини

Профспілки силовиків об’єднуються


Київ – Громадські та профспілкові організації військовослужбовців та звільнених у запас працівників органів внутрішніх справ та інших силових структур об’єднують свої зусилля, щоб домогтися соціальної справедливості. Найперше ідеться про усунення диспропорції в посадових окладах між військовослужбовцями, працівниками внутрішніх справ та державними службовцями, які обіймають аналогічні посади. Ця різниця, як зазначають ініціатори об’єднання, складає від 391 до 1181 гривень. Уразі невиконання вимог, активісти силових структур обіцяють проводити акції.

Першим кроком до об’єднання представників громадських та профспілкових організацій стало створення у середу Координаційної ради із захисту конституційних прав військовослужбовців, працівників силових структур та ветеранів. За словами члена цієї ради, першого заступника голови Національного форуму профспілок України Григорія Кабанченка, до таких дій спонукають брутальні порушення соціальних прав, ветеранів.

«Не виконуються три базових закони по яких нараховується пенсія. Зокрема, «Закон про пенсійне забезпечення військовослужбовців та деяких інших осіб», «Закон про соціальний статус ветеранів та інвалідів війни та учасників бойових дій» і «Закон про захист ліквідаторі ЧАЕС». Кілька слів про МВС, що мені ближче. У нас є 200 тисяч пенсіонерів. Із них 30 тисяч ліквідаторів. Тобто вони підпадають під дію двох законів. Вони страждають двічі. В нас також є 15 тисяч учасників бойових дій. Пенсіонерам також не даються пільги на комунальні послуги, на придбання житла, тощо», – наголосив Григорій Кабанченко.

Координаційна рада обіцяє не лише критикувати

Як зазначає інший член Координаційної ради, голова незалежної профспілки військовослужбовців України Олександр Лалак, посилання влади на брак коштів для соціальних виплат є безпідставними, адже близько 60% економіки України перебуває в тіні. Тому гроші для таких потреб є де взяти, переконує він.

А як стверджує голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук, створена рада не лише критикуватиме, а й пропонуватиме шляхи вирішення проблем.

«Нам потрібно не просто об’єднатися, а чітко запропонувати владі програму що ми пропонуємо зробити. І, відповідно, підтримувати чорнобильців, афганців тому що це повинен бути колективний спротив всього громадянського суспільства країни. Це початок руху за свої права. Іншого виходу в нас не має», – наголосив Мирослав Якібчук.

Щоб відстоювати свої права, за словами іншого учасника зустрічі голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Комітет із захисту прав військовослужбовців та працівників МВС та СБУ «За справедливість» Володимира Шуби, Координаційна рада створюватиме свої структури по всій Україні. Але на відміну від недавніх протестів біля стін парламенту, діятиме дисципліновано і злагоджено. Те, що відбулося біля парламенту, лише допомагає владі, зауважив Шуба.

До кінця місяця Координаційна рада сподівається отримати конструктивну відповідь від влади на свої вимоги. Якщо цього не станеться, рада обіцяє почати протести.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG