Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вшановують жертв Голодомору


Сьогодні в Україні відбуваються жалобні заходи на знак пам’яті про людей, які загинули в 1932 – 1933 роках внаслідок штучно організованого голоду. Тоді загинули, за різними оцінками, від півтора до десяти мільйонів осіб.

2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Водночас чинний Президент України Віктор Янукович 27 квітня 2010 року під час відповідей на запитання депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи дав зрозуміти, що поділяє позицію Росії в цьому питанні. Ця держава називає голод в Україні та інших регіонах Радянського Союзу спільною трагедією країн, колись об’єднаних в одній державі.

«Визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, що це буде неправильно, це буде несправедливо. Це була спільна трагедія народів, які тоді входили до єдиного Радянського Союзу. Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей», – сказав Янукович під оплески російської делегації.

Історики дійшли висновку, що голод був свідомо організований сталінським режимом, у тому числі і для придушення можливого національно-визвольного руху.

Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти кількох десятків держав.
XS
SM
MD
LG