Доступність посилання

ТОП новини

Сікорський: ми не всіх переконали стосовно угоди з Україною (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує про те, що широка дипломатична атака очільників ЄС зі Швеції, Польщі, Німеччини на Президента України Віктора Януковича з приводу звільнення Юлії Тимошенко та загрози відкладення угоди про асоціацію з Євросоюзом, як виглядає, не мала якогось явного успіху. Газети також цитують міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, який заявив у Німеччині, що в Європі ще не всі поділяють точку зору Варшави щодо необхідності парафування угоди з Україною 19 грудня. Європа зазнає рекордно сухої осені й початку зими, і газети також попереджають, що посуха загрожує й українському селу.

Німецька «Ді Вельт» оприлюднила інтерв’ю з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, який виступав на початку тижня в німецькому товаристві зовнішньої політики. Глава польської дипломатії переконаний, що розширення ЄС не мало негативного впливу на нинішню фінансову кризу в Європі. Він також вважає, що головування Польщі в ЄС в другому півріччі 2011-го дало чимало позитивного, але без парафування у грудні угоди про асоціацію України з ЄС у Варшави буде менше приводів хвалитися своїми успіхами. Фактично Сікорський визнав у розмові з німецькою газетою, що провал з угодою між ЄС та Україною завдасть сильного удару по програмі «Східного партнерства», і додав, що «ми ще не всіх переконали в Євросоюзі у тому, що ця угода мусить бути парафована саме тепер». Сікорський також визнав, що у його влади існують розбіжності з німецьким керівництвом щодо України, коли німецький канцлер Анґела Меркель «відмовляється навіть підтвердити європейську перспективу для України». Радослав Сікорський також наголосив, що німці мають рацію стосовно відстоювання прав опозиції в Україні, але Берлін треба переконати у необхідності «почути саму українську опозицію та пані Тимошенко, яка просить з в’язниці не пов’язувати її особисту долю з долею України».

Польська «Ґазета Виборча» інформує, що польському президентові Броніславу Коморовському, як виглядає, так і не вдалося переконати у Києві свого колегу Віктора Януковича у тому, що утримання в ув’язненні Юлії Тимошенко і позбавлення її можливості брати участь у виборах в Україні позбавляє Київ реальної перспективи з парафуванням угоди про асоціацію з ЄС та значно гальмує євроінтеграцію держави, якою керує Янукович. Польське видання також цитує експертів, які вважають, що для Януковича дати можливість Тимошенко вільно балотуватися на виборах «смерті подібно». І, на думку деяких аналітиків, Польща та ЄС програли Україну, і європейці самі у цьому винні. Експерти також наголошують, що залежність Януковича від Путіна, від російського газу, який гарантує Вікторові Януковичу перебування при владі, нині важливіші для Президента України, аніж євроінтеграція.

Московська «Нєзавісімая газета» стверджує, що президент Польщі Коморовський «привіз Януковичу у понеділок чорну мітку», яка є фактично останнім попередженням про те, що проблема євроінтеграції України залежить прямо від долі Юлії Тимошенко. Газета також цитує експертів, які вважають, що вже сьогодні доля угоди між ЄС та Україною під загрозою, але лише «19 грудня стане зрозуміло, наскільки успішними були зусилля польської сторони».

Чеська «Лідове новіни» інформує, що нинішня суха осінь у Європі є однією з найтепліших і посушливих за останні десятиріччя. Наприклад, у Німеччині листопад є найсухіший за останні 130 років. Австрія не знала такого періоду без опадів восени з 1858 року. У Болгарії, Німеччині висихають ріки, що загрожує землеробству. Видання також попереджає, що, наприклад, в Україні нестача вологи в землі може знизити майбутній урожай на третину. Для Чехії листопад найсухіший за останні 206 років. У німецьких Альпах панує незвично тепла погода. Рекордно впав рівень води ріки Дунай в Будапешті, тут з води стало видно так звану Скелю біди, що, за народними повір’ями, знаменує нужду та незгоди для населення округи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG