Доступність посилання

ТОП новини

Результати другого туру виборів у Південній Осетії скасував суд


Прихильники Алли Джіоєвої на мітингу у Цхінвалі, 29 листопада 2011 року
Прихильники Алли Джіоєвої на мітингу у Цхінвалі, 29 листопада 2011 року
Прага – Верховний суд Південної Осетії, сепаратистського регіону Грузії, скасував результати другого туру голосування, на якому обирали фактичного керівника республіки. Суд діяв у відповідь на скаргу промосковського кандидата, керівника міністерства з надзвичайних ситуацій Анатолія Бібілова, який програвав вибори міністру освіти Аллі Джіоєвій.

Верховний суд Південної Осетії визнав недійсними результати голосування 27 листопада. Згідно з ними, лідером сепаратистської республіки мала стати Алла Джіоєва, яка випереджала свого суперника, отримавши 56,7 відсотка голосів, проти 40 відсотків, які отримав Анатолій Бібілов.

Бібілов, якого відкрито підтримував президент Росії Дмитро Медведєв, подав скаргу, в якій стверджував, що прихильники Джіоєвої залякували і підкуповували виборців.

В інтерв’ю Грузинській службі Радіо Свобода Джіоєва сказала, що результати виборів підтвердила виборча комісія та спостерігачі – і від обох кандидатів, і міжнародні. Спроба скасувати їх через суд є намаганням відібрати у конкурента заслужену перемогу, каже вона.

«Усі 15 членів Центральної виборчої комісії підписали остаточний протокол. У зв’язку з цим дії голови Верховного суду пана Ацамаза Біченова я вважаю абсолютно антиконституційними і антиправовими», – твердить Алла Джіоєва.

Тим часом Бібілов заявляє, що вибори створили напруження в країні, але в цьому немає провини його самого та його команди: «Ми завжди казали, що діємо виключно в межах закону».

Вибір людей чи вибір Москви?

Думки спостерігачів також розділилися. Російський парламентар Костянтин Ширшов, який був спостерігачем від Росії, заявив, що бачив, як команда Джіоєвої незаконно агітувала під стінами виборчої дільниці.

А Моріс Бонно, який був спостерігачем і представляє паризький Інститут демократії та співпраці, вважає, що вибори пройшли чесно.

«Вибори президента Південної Осетії пройшли демократично, і цього не можна ігнорувати, – наголошує Бонно. – Виборчий процес та протоколи були в порядку. Я бачу, що зараз надходять скарги, але я не бачу підстав для них. Ми не бачили спроб тиснути на виборців. Це був вибір людей. І людям потрібно вчитися і вигравати, і програвати».

Південна Осетія односторонньо проголосила незалежність від Грузії 1990 року. Після війни між Росією і Грузією 2008 року Москва визнала незалежність Південної Осетії та іншого сепаратистського регіону Грузії, Абхазії. Світова спільнота, за винятком Нікарагуа та кількох маленьких країн, наполягає, що обидві території є частиною Грузії. Так само майже весь світ не визнає виборів у цьому регіоні.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG