Доступність посилання

ТОП новини

Польська фотожурналістка презентувала виставку у Львові


Фотографія Йоланти Стопки, Львів, 5 грудня 2011 року
Фотографія Йоланти Стопки, Львів, 5 грудня 2011 року
Львів Виставку фотографій українських замків і фортець презентувала у Львівському Палаці мистецтв польська журналістка Йоланта Стопка.
На її світлинах представлені пам'ятки архітектури у Галичі, Хотині, Луцьку, Кременчуці, Кам'янці-Подільському, Острозі та інших українських містах та містечках. Журналістка не обробляла свої роботи «Фотошопом», на них видно нинішній стан об'єктів.

«І що далі?» Таким чином назвала свою фотовиставку, представлену у Львівському Палаці мистецтв, польська репортерка Йоланта Стопка. Вона запитує, що далі чекає на старі замки, палаци України. Вперше Йоланта Стопка приїхала в Україну 2002 року і була шокована кількістю старих замків і фортець. Згодом вона усе більше відкривала для себе Україну.

«Спершу фотографувала те, що я добре знала, а потім відкрила для себе Жванець, ті місцевості, які між собою історично пов’язані й варто їх показати. Україна має прекрасну велику історію. Тут поруч жили різні нації, поляки, українці, євреї, литовці, вірмени і інколи важко відмежувати чиє де є. Україна дуже змінилась, я бачу замки, які гарно доглянуті. Як, для прикладу, в Луцьку, де відбуваються виставки фестивалі, зустрічі», – розповідає журналістка.

Йоланта Стопка була здивована, коли на фестивалі у Кам’янець-Подільській фортеці побачила на білому коні героїню трилогії Генрика Сенкевича Басю Володийовську, яка розмовляла українською.

«Є шанс, що всі ці об’єкти будуть відновлені»

На світлинах польського фоторепортера є замки і оборонні споруди Луцька, Кам’янця-Подільського, Золочева, Хотину, Підгірців, Тульчина, Збаража, Жовкви, Бучача, Язловця, Жванця. До слова, Жванецький замок стає дедалі популярніший серед туристів. Хоча ще десять років тому був просто забутий і маловідомий. Усі історичні пам’ятки пов’язані спільною історією двох народів.

«Є шанс, щоб усі ці об’єкти були відновлені. Хочемо, щоб у майбутньому постала українсько-польська Фундація порятунку замків і фортець України. Польська школа реставрації є однією з кращих у світі, як і українці мають великий досвід», – констатує Йоланта Стопка.

Українсько-польська Фундація мала б збирати гроші для порятунку і відновлення замків і фортець в Україні, щоб зберегти культурне надбання двох народів. Бо для містечка чи села, де розташований старий замок, фортеця чи палац – це велика можливість для розвитку, для залучення туристів. Такі місця відроджуються, зауважує Йоланта Стопка. Вона планує свою виставку фотографій українських замків і фортець представити і у польських містах.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG