Доступність посилання

ТОП новини

Європейський освітній простір як механізм подолання кризи


Київ – Євросоюз розпочинає реформу вищої освіти, щоб запобігти поширенню економічної та фінансової кризи і підняти інтелектуальний рівень суспільства. Для цього до реформ долучено і країни, які є учасницями програми «Східне партнерство». ЄС обіцяє виділити понад двадцять мільярдів Євро (за 10 років) для розвитку освітніх та наукових проектів Erazmus Mundus і Tempus. Про це заявила євро комісар з питань освіти Андулла Вассіліу в Києві, на європейській конференції з питань освіти.

Програми Tempus та Erazmus експерти і в Євросоюзі, і у країнах «Східного партнерства» називають підґрунтям для створення європейського інтелектуального простору: ці програми дозволяють молоді отримувати освіту або проводити наукові дослідження у провідних університетах Європи. До того ж, завдяки цим програмам чимало молодих науковців з різних куточків Європи, утворивши міжнародні дослідницькі групи, провели низку цікавих і корисних досліджень – деякі з їхніх розробок використовують відомі компанії, що працюють у транспортній та комунікаційній галузях. Про це говорили у Києві учасники європейської освітньої конференції.

Киянці Ганні Дрозд програма Erazmus дозволила поглибити власні знання та ознайомитися з європейською моделлю гуманітарної освіти.

«Це було навчання у Франції, Німеччині та Великобританії упродовж 2 років. Це – Європейські гуманітарні студії», – каже Ганна, для якої навчання у країнах ЄС надало можливість отримати гарну роботу вдома. Таких, як вона, охоче беруть на працю представництва провідних іноземних компаній.

Український вимір європейської освіти

Для України ці програми – можливість підвищити освітній рівень молоді та долучитись до сучасних наукових здобутків економічно розвинених держав, – вважає виконувач обов’язків міністра освіти Борис Жебровський.
Настав час не лише говорити, а і практично створювати єдиний освітній європейський простір
Борис Жебровський

«У найближчі 4 роки учасниками програми Erazmus мають стати 362 заклади освіти з України. Адже настав час не лише говорити, а і практично створювати єдиний освітній європейський простір – від дитячого садочка до університету», – наголосив він.

Як відзначив чиновник, питання міжнародної науково-освітньої співпраці та участь українців у програмах європейської освіти знайдуть відображення у новій освітній реформі, яку активно обговорюють освітяни, чиновники, студенти, парламентарі та громадськість.

«Ця реформа надасть більше автономії університетам, які зможуть співпрацювати активніше з європейськими – як і з російськими, американськими або китайськими – побратимами», – пообіцяв Жебровський.

Європейський вимір інтелекту

Єврокомісар з освітніх питань Андулла Вассіліу на конференції у Києві назвала програми наукового і студентського обміну Tempus та Erazmus базовими для реформування системи освіти та утворення єдиного освітнього простору Європи.
Ринок потребує нове покоління обдарованих антикризових управлінців, талановитих винахідників, дизайнерів нашого довкілля
Андулла Вассіліу

«Ринок праці в ЄС потребує кардинального перегляду системи освіти: ринок потребує нове покоління обдарованих антикризових управлінців, талановитих винахідників, дизайнерів нашого довкілля. Нині спостерігаємо тенденцію до люмпенізації молодіжного середовища і падіння освітнього рівня молоді, що призводить до регресу ЄС. Себто, наша мета – підтримати талановиту молодь, потужний інтелект, надати молодому поколінню сучасні знання та практичні навички», – сказала єврокомісар.
Маємо і мовну проблему. Державною мовою вони потім не знають термінології
Флоріан Паладі

Тим часом, учасники конференції відзначили і наявність негативних складових програм. Так, педагог з Молдови Флоріан Паладі пояснив Радіо Свобода: повернувшись додому з європейських освітніх практик, дехто із студентів має проблеми з працевлаштуванням та мовні проблеми. До того ж, відповідно до законодавства Молдови, студенти мають підтвердити європейські дипломи. «Маємо і мовну проблему, адже студенти вивчають наукові дисципліни англійською або іншими європейськими мовами. А державною мовою вони потім не знають термінології, що ускладнює їхню наукову роботу вдома», – каже професор Паладі.

Тож реформування системи освіти для України та інших держав «Східного партнерства» має насправді відбуватись за європейськими стандартами і принципами, – наголосили представники ЄС на київській конференції. І пообіцяли надалі допомагати партнерам з держав «Східного партнерства», щоб надати рівні можливості для отримання модерних знань для студентів з різних куточків Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG