Доступність посилання

ТОП новини

Росія – подруга ЄС, але складна й прагматична


Російський президент Дмитро Медведєв
Російський президент Дмитро Медведєв
Брюссель – Дорожню карту для переходу на безвізовий режим з Євросоюзом у Брюсселі отримав російський лідер Дмитро Медведєв. На двосторонньому саміті, який у четвер відбувся у Європейській раді, Брюссель та Москва ухвалили план спільних кроків для створення у майбутньому безвізового режиму на короткі поїздки. Російський лідер, тим часом, заявив європейцям, що для нього резолюція Європарламенту щодо порушень на виборах до Держдуми нічого не означає. Природно, що на двосторонньому саміті також ішлося про торгівлю, енергетику й ситуацію з борговою кризою в єврозоні.

Безумовно, після останньої резолюції Європарламенту з вимогою проведення нових вільних виборів до російської Думи після реєстрації всіх опозиційних партій, на російсько-європейському саміті знову торкнулися цього питання. Навіть попри те, що воно не було включене до програми зустрічі.

Тим часом, російський президент Дмитро Медведєв за нагоди нарікнув на порушення прав росіян у деяких державах ЄС, а щодо резолюції Європарламенту був категоричним.
Європарламент повинен займатися європейськими справами
Дмитро Медведєв

«Я рішення Європарламенту коментувати не буду, – зазначає він. – Для мене воно нічого не означає, але наш російський парламент у особі різних фракцій та партій вчора висловив свою категоричну незгоду з цією позицією. Європарламент повинен займатися європейськими справами. Гляньте, скільки у вас проблем!».

«Російсько-європейські стосунки повинні базуватися не лише на торгівлі та енергетиці, – водночас закликає впливова правозахисна організація Amnesty International. – Євросоюз повинен нагадувати Росії, що стихійні протести проти політичної ситуації у цій державі захищені міжнародним правом».

Говоріть з Кремлем про права людини – Amnesty International

«Найголовніше, щоб демонстранти, яких ув’язнили під час останніх маніфестацій, були звільнені якомога швидше, – каже Радіо Свобода представниця європейського офісу Amnesty International Олена Захаренко. – Насамперед, на цьому повинно наполягати керівництво Євросоюзу в діалозі з російською владою та Дмитром Медведєвим».

Відносини з Росією не будуть поглиблюватися, якщо Кремль і надалі зневажатиме права людини
Олена Захаренко (Amnesty International)

«Люди мають право висловлювати свої думки та збиратися на демонтрації, – додає представниця правозахисної організації. – Відносини з Росією не будуть поглиблюватися, якщо Кремль і надалі зневажатиме права людини».

Після нещодавніх виборів до російської Держдуми ось уже понад тиждень тривають протести, при цьому численні учасники цих мирних вуличних маніфестацій були затримані російськими правоохоронними органами.

Після офіційних переговорів з російським колегою президент Європейської ради Герман Ван Ромпей все ж зауважив, що Європейська співдружність занепокоєна «порушеннями та нечесністю (під час виборів), про які звітують Організація з безпеки й співробітництва у Європі, інші спостерігачі та частина російського населення». «Ми стурбовані також арештами маніфестантів», – сказав Ван Ромпей.

Європі допоможе сама Європа – Медведєв

Попри ці тривоги, європейські лідери все ж намагаються налагодити з Росією глибші зв’язки. Саме економічні й торговельні чинники головним чином і спонукали ЄС стати на підтримку вступу Росії до Світової організації торгівлі, яка, після вісімнадцяти років переговорів, нарешті має відбутися у п’ятницю.

Так само, Росія важлива для співдружності, бо є вкладником Міжнародного валютного фонду, який виступає одним із гравців у вирішенні нинішньої кризи єврозони. Дмитро Медведєв у Брюсселі запевнив, що його країна виконуватиме зобов’язання перед цією фінансовою установою.

«Як вкладники МВФ, ми готові інвестувати необхідні гроші для підтримки європейської економіки та єврозони. Але найголовніше – рішення самих держав Євросоюзу. Врешті-решт, Європі зможе допомогти тільки сама Європа. Але й інші держави мають створити умови, щоб вона швидше звільнилася від цього кризового розвитку, вийшла з «кризового піке».

Тим часом, такі дружні наміри росіян мають цілком прагматичне пояснення: товарообіг між Росією та ЄС цього року зріс до рекордних 400 мільярдів доларів, а це половина всієї зовнішньої торгівлі Російської Федерації. До того ж, 71 відсоток валютних запасів цієї країни зберігається у євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG