Доступність посилання

ТОП новини

Янукович залишив Україну без нічого (європейська преса)


Прага – Переважна більшість європейських газет розцінюють саміт Україна-ЄС у Києві, як майже повний провал зовнішньої політики Президента Віктора Януковича. «У підсумку Янукович залишився майже з порожніми руками», пишуть впливові європейські оглядачі. «Януковича підозрюють у тому, що він намагається витіснити своїх політичних опонентів на узбіччя та й у цілому згортає демократію в країні». «Майбутнє стосунків України з ЄС не певне», констатують у Брюсселі.

Німецька «Зюддойче цайтунґ» переконана, що Україна має позбутися «ілюзій членства в ЄС» і цьому є підтвердженням саміт Україна-ЄС 19 грудня у Києві. Видання вважає, що шантаж з боку Президента Януковича щодо ЄС фактично провалився і «в підсумку Янукович залишився майже з порожніми руками», опозиція продовжить свої атаки на судову систему, а договір з ЄС про асоціацію не вступить в силу. «А формуляр заяви про вступ до ЄС українському Президентові взагалі не видали», – іронізує впливове німецьке видання.

Газета також констатує, що «Україна переоцінила своє стратегічне значення для Євросоюзу й недооцінила його опір київським європейським амбіціям». Окрім того, що Україна ще залишається досить великим ринком для ЄС, вона насправді втратила «своє стратегічне значення як буферна держава на кордоні з Росією», вважає «Зюддойче цайтунґ». Німецьке видання також доходить висновків про втрату Росією своєї загрозливої ролі для Європи й перетворення її у все більш «надійного партнера» для європейців, тоді як «Україна втрачає свою роль транзитної країни при транспортуванні енергоносіїв. Єдине, що має робити Євросоюз стосовно Києва, – продовжувати тиснути на владу Януковича щоб та «припинила переслідування опозиції» й поклала добрий початок реалізації угоди про асоціацію з Брюсселем, констатує «Зюддойче цайтунґ».

Впливова «Волл Стріт Джорнал» також констатує, що ЄС і далі чинить тиск на українців, вимагаючи звільнення з ув’язнення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в обмін на початок реалізації угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між ЄС та Києвом. Видання зауважує, що ЄС намагається, як може, не підштовхувати Януковича до Росії, а Москва зі свого боку прагне будь-що «заманити Україну у тісніші політичні й економічні сіті, пропонуючи, зокрема, знижки у вартості постачання російського блакитного палива».

Лондонська «Файнешел Таймз» інформує, що у вівторок «пан Янукович, котрий явно розглядає різні варіанти геополітичного вибору для України, повинен зустрітися на переговорах у Москві з лідерами Росії та інших колишніх республік Радянського Союзу». Газета також зауважує, що Президент України не погоджується з вимогами ЄС щодо звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко і скаржиться на «наростаючий тиск з боку Росії».

Брюссельське видання EUobserver прогнозує «непевне майбутнє» стосунків України з ЄС, що може настати після формального саміту Україна-ЄС 19 грудня у Києві. Тут також наголошено, що перед своїм візитом до Москви Президент Янукович скаржився брюссельським очільникам на порушення правил європейським енергетичним співтовариством, коли було дозволено Сербії будувати нові газові сховища, що загрожує українським енергетичним інтересам.

Російська «Нєзавісімая газета» констатує після саміту Україна-ЄС, що «Україну виділили в зону», коли ЄС відклав питання про угоду щодо асоціації Києва. І тепер, як вважає видання, Януковича чекають вирішальні переговори в Москві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG