Доступність посилання

ТОП новини

Хто слухає Бориса Нємцова?


Лідер російських опозиціонерів Борис Нємцов, Москва, 5 грудня 2011 року
Лідер російських опозиціонерів Борис Нємцов, Москва, 5 грудня 2011 року
Москва У російському інтернеті новий гучний скандал. Видання Life News опублікувало аудіозаписи переговорів Бориса Нємцова зі своїми найближчими прибічниками. Нємцов у розмовах використовував велику кількість нецензурної лексики і цілком пристойних, але образливих фраз на адресу багатьох відомих людей. І сам політик, і його колеги вважають, що прослухування телефонних розмов Нємцова організоване спецслужбами, вони викладені в інтернеті з метою посварити опозиційно налаштованих політиків перед мітингом 24 грудня.

Скандал вибухнув за 4 дні до мітингу «За чесні вибори», який має відбутися на проспекті Сахарова в Москві і може стати ще масовішим, ніж той, що пройшов 10 грудня на Болотній площі. Інтернет видання із сумнівною репутацією опублікувало записи особистих телефонних розмов одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова.

Сам опозиційний політик прокоментував те, що трапилося в інтерв'ю телеканалу «Дощ»: «Звичайно, мені глибоко неприємно, що мої розмови стали надбанням громадськості. Я, взагалі, на публіці не висловлююсь, я дуже чемний зі своїми колегами, товаришами і партнерами. Але, звичайно, все може статися, коли я по телефону розмовляю. Я розумію, що я зробив помилку, я не повинен був робити це, і я вже вибачився перед Женею Чириковою і Боженою Ринською».

Розділяй і володарюй

Один зі співрозмовників Нємцова журналіст Сергій Пархоменко є одним з організаторів мітингу 24 грудня. За його словами, публікація телефонних розмов
ніщо інше, як провокація. Правда, за словами Пархоменка, її авторам не вдалося досягти мети – розколоти команду, яка займається підготовкою масового мітингу і зменшити число людей, які хочуть прийти на мітинг у суботу.

«Я бачу в цьому примітивну і підлу провокацію. У неї було дві мети. Одна мета – посварити якихось конкретних людей. Що стосується ставлення тих, хто повинен стати учасником мітингу 24 грудня, то вони люди розумні», – заявив журналіст.

Лідер руху на захист Хімкинського лісу Євгенія Чирикова в ефірі телеканалу «Дощ» назвала публікацію Life News мерзотою. За словами Чирикової, авторами цієї ідеї є ті, проти кого громадяни виходять на мітинги.

«Шахраї та злодії роблять все можливе тепер, щоб відвернути нас від боротьби з шахраями та злодіями. Це їхня тактика. Вчора вони зробили щось абсолютно підле, публікуючи особисту інформацію. Це абсолютно огидно і противно», – сказала Чирикова.

Небезпечні лаври імперії Мердока

Скандал з викладеними в мережі особистими телефонними розмовами Бориса Нємцова нагадав історію, що розгорталась минулого літа у Великобританії, учасником якої стала імперія Руперта Мердока. Там теж мова йшла про прослуховування відомих людей. Втім, на цьому всі порівняння закінчуються, вважає адвокат Бориса Нємцова Вадим Прохоров. В інтерв'ю Радіо Свобода Вадим Прохоров сказав, що він уже звернувся із заявою в слідчий комітет Росії, і якщо після цього звернення кримінальну справу за фактом незаконного прослухування Нємцова не буде порушено, адвокат має намір оскаржити це в суді.

«Слідчий комітет, на відміну від нас, має оперативно розшукові та інші можливості. Ми ж не можемо самі провести розслідування, хто і що стоїть за цим. Якщо вони не порушать кримінальну справу і не зроблять відповідних якихось заходів, то їх бездіяльність будемо оскаржувати в суді, на що ми маємо право згідно зі 125 статтею КПК РФ», – сказав адвокат.

Тим часом підготовка до мітингу триває, і його організатори очікують, що 24 грудня на проспекті Сахарова збереться більше людей, ніж 10 днів тому на Болотній площі. Тоді, за різними оцінками, зібралося кілька десятків тисяч громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG