Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вимагають розслідувати фінансування Москвою місцевих політиків


Сімферополь – У Криму вимагають від української влади перевірити повідомлення мас-медіа про можливе фінансування з-за кордону політичної діяльності Російської общини Криму. Представники одразу низки громадських і політичних організацій півострова закликали відповідні правоохоронні структури провести розслідування і з’ясувати – чи отримували проросійські організації півострова кошти з Росії для участі у парламентських та місцевих виборах. Зокрема, нещодавно документи про це оприлюднив російський політолог Андрій Окара.
Кошторис «політичної боротьби», оприлюднений москвичем Андрієм Окарою
Кошторис «політичної боротьби», оприлюднений москвичем Андрієм Окарою

Черговий політичний скандал у Криму спричинило оприлюднення відомим російським політичним експертом Андрієм Окарою у своєму блозі на сайті інтернет-видання «Українська правда» документу з назвою «Російський проект у Криму» без підпису, але з обґрунтуванням необхідності фінансування «Російської общини Криму» у 2005 і 2006 роках на відповідно 87 тисяч і 495 тисяч 300 доларів США російським бізнесом і російськими політиками. За словами Окари, цей документ він отримав від неназваного депутата Державної думи Росії.

Згідно з оприлюдненими паперами, кримські проросійські активісти просили гроші на проведення мітингів, пікетів та інших політичних акцій, придбання нерухомості для офісів, утримання передвиборчих штабів, на підготовку та оплату членів виборчих комісій, розміщення політичної реклами у засобах масової інформації. Андрій Окара припускає, що ці кошти – «це не те, що дали, а те, що просять».

Разом з тим депутат кримського парламенту від партії «Руська єдність» Сергій Шувайников в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що документ виглядає «дуже правдоподібним» і що він неодноразово говорив про це раніше. За словами Шувайникова, він навіть упізнав стиль одного з колишніх депутатів від «Російської общини», який за час свого депутатства «придбав у Сімферополі квартиру і поміняв 2 автомобілі».

Самого Сергія Шувайникова автор чи автори цього документу згадують як керівника «псевдоросійської організації».

«Російська община Криму»: без коментарів

Голова «Російської общини Криму», член Президії Верховної Ради АРК Сергій Цеков постає у документі як сильний політик, а очолювана ним «Російська община» – як впливова і перспективна політична сила, яка має намір отримати в парламенті автономії шляхом об’єднання з Партією регіонів у передвиборчий «Блок Віктора Януковича» від 25 до 30 депутатів зі ста. До слова, таке об’єднання таки відбулося, однак проросійські активісти отримали трохи менше за півтора десятка мандатів.

Сам Цеков спершу відмовився від коментарів, але все ж заявив, що це – «повна нісенітниця». За словами лідера «Російської общини Криму», ця публікація – «в руслі того, що робиться проти» проросійських сил протягом минулих років.

«Говорять щось, нічого не доводять, а просто говорять і говорять, а ви виправдовуйтеся. А ми, як ви знаєте, не виправдовуємося і нічого не пояснюємо», – зазначив Сергій Цеков.

Україноцентричні сили Криму: не коментарі, а повноцінне розслідування

Керівник кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін каже, що Служба безпеки і Генеральна прокуратура мають ретельно вивчити публікації про те, що «Російська община Криму» шукала за кордоном фінансування своєї політичної діяльності, зокрема, на виборах 2006 року. Він каже, що тоді проросійським силам вдалося провести до Верховної Ради Криму близько 15 депутатів.

«І ми бачили, якою потужною і добре фінансованою була їхня передвиборча кампанія. Ми бачили, якими були їхні антиукраїнські мітинги – з технікою, дорогою наочною агітацією, підвозом та оплатою людей із регіонів. Не виключено, що все це – гроші з-за кордону. Це потребує повноцінної перевірки», – переконаний Олег Фомушкін.

Цю вимогу підтримує і голова «Української громади Криму» Владислав Хмеловський. Крім того, він закликає владу перевірити також те, чи фінансуються проросійські сили Криму і зараз із-за кордону.

Поки що жодної реакції на публікацію Андрія Окари і заклики кримських політиків та громадських діячів із боку влади немає.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG