Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають Лігу арабських держав оприлюднити звіт про Сирію


Правозахисна організація Human Rights Watch закликала сьогодні Лігу арабських держав оприлюднити підсумковий звіт про роботу її спостережної місії в Сирії.

Як заявила директор організації в справах Близького Сходу Сейра Лі Вітсон, оприлюднення звіту необхідне, щоб перевірити занепокоєння, що влада Сирії «маніпулює» цією місією.

За її словами, тільки відкрита оцінка роботи місії може визначити, чи продовжувати спостерігачам роботу в Сирії.

Human Rights Watch раніше вже закликала Раду безпеки ООН накласти ембарго на постачання зброї до Сирії в намаганні зупинити насильство в країні.

Учора збіг мандат спостережної місії Ліги арабських держав у Сирії, яка мала на меті перевіряти виконання сирійською владою її зобов’язань за мирним планом ЛАД, серед яких вивести війська з міст, припинити насильство щодо супротивників режиму, звільнити ув’язнених за протести і почати діалог із опонентами.

Звіт місії, в якому, за повідомленнями, йтиметься про насильство, яке, попри ті зобов’язання, триває в країні, мають обговорити завтра на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав.

Також повідомляють, що на цьому засіданні можуть розглянути можливість продовжити діяльність спостережної місії в Сирії ще на місяць.

Є повідомлення, що влада Сирії була б рада, щоб спостерігачі продовжили роботу. Сирійська опозиція тим часом заявляє, що місія провалила своє завдання, і вимагають втручання Організації Об’єднаних Націй.

У Раді безпеки ООН раніше цього місяця повідомили, що за перші 10 днів роботи місії, яка прибула до Сирії наприкінці грудня, в країні загинули не менш як 400 людей; загибелі тривають і донині. До того ООН повідомляла, що, за її оцінками станом на середину грудня, в країні загинули були не менш як 5 тисяч людей у перебігу акцій протесту проти влади авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада і їхнього придушення, що тривають від березня минулого року.
XS
SM
MD
LG