Доступність посилання

ТОП новини

Росія «не може підтримати» і послаблену резолюцію ООН про Сирію


Заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатилов заявив у п’ятницю, що його країна «не може підтримати» новий, значно послаблений проект резолюції Ради безпеки ООН щодо Сирію.

За його словами, хоча зміни врахували деякі з занепокоєнь Росії, для неї цього «недостатньо».

Наразі не ясно, чи означають його слова, що Росія при голосуванні буде проти, що означатиме її вето, чи лише утримається.

У четвер у Раді безпеки ООН почали розглядати змінений проект резолюції щодо Сирії, в якому, за повідомленнями, залишилися слова про «повну підтримку рішення» Ліги арабських держав допомогти Сирії вийти з кризи, та водночас із нового тексту вилучений головний момент плану Ліги арабських держав – заклик до авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада передати владу.

Так само в зміненому проекті вже немає прямої згадки й про інші пункти плану ЛАД: про створення уряду національної єдності і про чесні і вільні вибори.

Як вважають, це очевидна спроба здобути підтримку Росії, яка виступила проти первісного проекту резолюції, стверджуючи, що план Ліги арабських держав означав би зміну режиму Асада, якого Росія підтримує.

Іще один зі знятих елементів нового проекту порівняно з попереднім – тепер у ньому нема й заклику до держав-членів ООН не допустити потрапляння до Сирії зброї. Проти цього пункту теж виступала Росія, яка є одним із чільних продавців зброї сирійському режимові.
XS
SM
MD
LG