Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті збирають кошти на перший в Україні пам’ятник пластунам


У соціальній мережі Facebook розпочався збір коштів на пам’ятник «Пластунам, які не зламали своїх присяг», повідомляє в неділю кореспондентка Радіо Свобода.

Перший пам’ятник пластунам в Україні планують встановити в Івано-Франківську до 100-річчя Пласту – національної української скаутської організації.

Із середини січня івано-франківські скаути розпочали збір коштів на вулицях міста. За словами станичної пластової станиці «Івано-Франківськ» Оксани Румак, у станиці є вісім куренів, і вони по черзі збирають пожертви серед мешканців та гостей міста, виділили частину коштів від своїх Вертепів та акції «Різдвяна свічечка».

Сесія Івано-Франківської міської ради надала 20 тисяч гривень на початок будівництва пам’ятника.

Його вартість – 117 тисяч гривень. Раніше сесія міськради вирішила надати з міського бюджету 60 тисяч гривень.

Розраховують і на кошти депутатського фонду, адже в міській раді більшість становлять представники ВО «Свобода», багато з них пройшли через Пласт.

За словами секретаря Івано-Франківської міської ради Руслана Марцінківа, подібні пам’ятники польським скаутам – харцерам є в багатьох містах Польщі, і українські пластуни заслуговують такого ж пошанування.

Наразі зібрано майже 34 тисячі гривень.

Прикарпатський скульптор Володимир Довбенюк вже розпочав роботу над пам’ятником.

Пласт як українська скаутська організація був створений 1912 року в західній частині України, поширився на всю Україну, але після приходу до влади більшовиків у центральній і східній Україні знову обмежився Заходом України, а також діяв серед діаспори. В Україні в 1930–45 роках Пласт діяв у підпіллі, по тому знову в діаспорі. З 1990 року організація знову відроджена в Україні.
XS
SM
MD
LG