Доступність посилання

ТОП новини

Російський дипломат пригрозив знищенням Катару – ЗМІ


«Ще раз бовкнеш щось у такому тоні, і твій Катар не доживе до завтра» – цитата з російських агентств
«Ще раз бовкнеш щось у такому тоні, і твій Катар не доживе до завтра» – цитата з російських агентств
Що насправді сказав російський дипломат катарському міністру закордонних справ, коли вирішувалася доля резолюції по Сирії? Чи дійсно постійний представник Росії при ООН погрозив Катару знищенням за те, що катарський урядовець вибрав неправильний тон для спілкування з російським? Ці питання, які обговорює не лише арабська преса, але і європейська, змусили Віталія Чуркіна давати додаткові пояснення, хоча і вони були у невластивому дипломатам тоні.

Посол Росії при ООН Віталій Чуркін заперечує, що він погрожував Катару під час гарячих суперечок про сирійську резолюцію в Раді безпеки ООН, і що насправді Росія залишається другом арабських країн, незважаючи на спроби Заходу посварити її з арабським світом.

«Люди, які не вважають себе друзями арабського світу, повинні усвідомлювати, що Росія є надзвичайно серйозною геополітичною реальністю, і що Росія протягом десятиліть була другому арабського світу, і що Росія і зараз є другом арабського світу, навіть якщо деякі наші позиції не знаходять порозуміння у деяких частинах арабського світу», – сказав у Нью-Йорку Віталій Чуркін.

Скандал навколо російського дипломата почався у понеділок, коли деякі європейські засоби масової інформації передрукували повідомлення алжирського агентства. В ньому йшлося про те, що міністр закордонних справ Катару Хамад бен Джасем попередив Росію, що вона ризикує втратити прихильність арабських країн, якщо не підтримає резолюцію Роди безпеки ООН по Сирії.

У відповідь катарський дипломат почув фразу, яку різні агентства передають по-різному. Одні пишуть, що Чуркін сказав так: «Якщо ви будете розмовляти зі мною таким чином, то вже сьогодні не буде більше такого поняття, як Катар». Російські ж агентства повідомляють, що відповідь Чуркіна була далека від дипломатичної ввічливості і прозвучала так: «Ще раз бовкнеш щось у такому тоні, і твій Катар не доживе до завтра».

Також, за повідомленнями, російський дипломат сказав, що він представляє «велику Росію і розмовляє тільки з важливими людьми».

Чуркін усе заперечив і згадав приказку

У Катарі від коментарів утримуються. Сам Чуркін називає ці повідомлення «брехнею» і нагадує, вже для запису, російську приказку. Але і вона прозвучала, якщо не як погроза, то як попередження.

«Є добра російська приказка, яку, я думаю, ті в арабському світі, хто розчарований позицією Росії щодо Сирії, мали б пам’ятати. Ця приказка в моєму перекладі на англійську звучить так: «Не плюй в криницю. Бо може доведеться з неї випити води», – сказав посол Росії при ООН.
Рішення Росії і Китаю заблокували 4 лютого резолюцію Ради безпеки ООН, яка відкривала шлях до скинення сирійського президента Башара Асада та іноземного силового втручання в справи Сирії, викликало невдоволення у багатьох столицях арабських країн.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG