Доступність посилання

ТОП новини

У Греції палять будівлі на протест проти заходів заощадження


Учасники заворушень у столиці Греції Афінах підпалили в неділю ввечері кілька будинків на протест проти планованих нових заходів бюджетних заощаджень.

За повідомленнями, підпали крамниць, банків, кінотеатрів та інших будівель влаштували анархісти в масках, які пішли на низку сутичок із поліцією.

За даними правоохоронців, у сутичках потерпіли близько 80 людей, із них 30 працівників поліції. Арештовані десятки учасників.
У Греції протестувальники палять будинки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
Раніше в неділю десятки тисяч людей пройшли маршем протесту до парламенту, який розглядає новий план суворих бюджетних заощаджень. Його схвалення є передумовою надання країні нового пакету міжнародної фінансової допомоги на 130 мільярдів євро, що має врятувати Грецію від дефолту і який розглядає нині парламент Греції.

Сподіваються, що владній коаліції вистачить голосів на підтримку плану під час голосування пізніше в неділю.

Нові пропоновані заходи заощадження пропонують, зокрема, знизити мінімальну зарплатню в бюджетному секторі на 22 відсотки, полегшити можливості для звільнення працівників, а також передбачають реформи податкової і пенсійної систем, які збільшать податки і заморозять пенсії. Також має йтися про звільнення тисяч державних і бюджетних службовців – приблизно кожного п’ятого. В обмін Греції пропонують новий пакет позики на 130 мільярдів євро, а також списання близько половини старих боргів країни.

Без отримання цієї допомоги Греція не зможе 20 березня сплатити відсотки за своїми облігаціями на суму в майже 14,5 мільярдів євро й відтак може стати банкрутом.

Цей план схвалив уряд Греції пізно ввечері в п’ятницю на своєму надзвичайному засіданні. Прем’єр-міністр Лукас Пападімос попередив тоді, що будь-який розвиток подій, за якого план не буде схвалений, може виявитися «катастрофічним» для країни, а її дефолт і очікуваний у такому разі вихід із зони спільної валюти євро призведуть до «економічного хаосу і соціального вибуху».
XS
SM
MD
LG