Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції схвалив нові заходи заощадження


Парламент Греції схвалив пізно ввечері в неділю нові суворі заходи бюджетного заощадження, необхідні для отримання другого пакету міжнародної фінансової допомоги.

Перед голосуванням міністр фінансів Евангелос Венізелос закликав парламентарів проголосувати за ці заходи, щоб «урятувати країну». «Громадяни не пробачать нам, якщо ми цього не зробимо», – заявив він.

Нові заходи заощадження пропонують, зокрема, знизити мінімальну зарплатню в бюджетному секторі на 22 відсотки, полегшити можливості для звільнення працівників, а також передбачають реформи податкової і пенсійної систем, які збільшать податки і заморозять пенсії. Також має йтися про звільнення тисяч державних і бюджетних службовців – приблизно кожного п’ятого. В обмін Греції пропонують новий пакет позики на 130 мільярдів євро, а також списання близько половини старих боргів країни.

Без отримання цієї допомоги Греція не зможе 20 березня сплатити відсотки за своїми облігаціями на суму в майже 14,5 мільярдів євро й відтак може стати банкрутом.

Напередодні голосування учасники акції протесту проти цих заходів влаштували заворушення в столиці Афінах і підпалили низку будівель. За даними правоохоронців, у сутичках потерпіли близько 80 людей, із них 30 працівників поліції. Арештовані десятки учасників.

Раніше в неділю десятки тисяч людей пройшли маршем протесту до парламенту, який розглядав новий план суворих бюджетних заощаджень.

Міністри фінансів країн ЄС планують зустрітися в четвер, щоб обговорити, чи достатні ухвалені в Греції заходи для отримання другого пакету допомоги на 130 мільярдів євро від Європейського Союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду.

У травні 2010 року Греція вже отримала подібний пакет міжнародної допомоги на 110 мільярдів євро, але його не вистачає для виведення країни з глибокої бюджетної і боргової кризи.
XS
SM
MD
LG