Доступність посилання

ТОП новини

Львівські бабаки прогнозують ранню весну


Бабаки Мишко і дві Марусі у Львівському міському еколого-натуралістичному центрі сьогодні спрогнозували ранню весну, інформує сайт Львівської міської ради.

Як повідомив директор центру Ігор Антахович, усі троє бабаків активно свистали, а це перша прикмета того, що цього року весна буде ранньою.

Крім того, сказав він, Мишко не побачив своєї тіні, оскільки надворі похмура погода. Це є другою прикметою, що весна буде рання. Її можна очікувати вже через 4–5 тижнів.

Сьогодні, 15 лютого, у Львові відзначили «свято бабака», коли бабаки, за традицією, «прогнозують» весну. Існує прикмета: якщо бабак, вилізши з будиночка, побачить свою тінь (надворі буде сонячно), то весна буде пізньою, повідомляє сайт міськради.

У народі цей день ще називають Зимобором, коли «зима з весною стрічається та силами міряються, кому ще панувати».

Цей же день за юліянським християнським календарем є днем Стрітення Господнього.

За григоріянським календарем Стрітення припадає на 2 лютого. Того дня бабаки «прогнозують весну» у США, де християнські церкви користуються григоріянським календарем, і ще в низці країн.

Американської традиції дотримуються і на Харківщині, де на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селі Гайдари бабак Тимко-другий цього року 2 лютого, навпаки, побачив свою тінь. Але там це теж розтлумачили як «прогноз» ранньої і затяжної весни, так що морозна погода триватиме до кінця лютого, а по-справжньому потеплішає лише у середині березня.
XS
SM
MD
LG