Доступність посилання

ТОП новини

У єврозоні обговорили пакет допомоги Греції


Міністри фінансів країн обігу спільної валюти євро провели в середу телеконференцію, на якій обговорили умови надання Греції другого пакета міжнародної фінансової допомоги.

Як заявив після розмови голова Єврогрупи, яка об’єднує цих міністрів, прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, усі необхідні рішення щодо Греції ухвалять у понеділок.

За його словами, від вівторка в позиції Греції здійснений «суттєвий подальший поступ» до виконання умов отримання позики. Зокрема, партії грецької урядової коаліції надали «тверді гарантії», що суворі заходи бюджетного заощадження, які днями схвалив парламент Греції, виконуватимуть і далі незалежно від того, хто переможе на наступних парламентських виборах у цій країні в квітні.

У вівторок міністри фінансів єврозони відклали плановану було на середу особисту зустріч щодо допомоги Греції й замінили її на телеконференцію. Як заявив тоді Юнкер, Греція не виконала необхідних вимог. Зокрема, на той час Єврогрупа ще не отримала була від Афін необхідних «політичних гарантій» втілення ухваленої там програми суворих бюджетних заощаджень.

Крім того, від Греції далі чекають на конкретні заходи, які мають скоротити бюджетні витрати на 325 мільйонів євро. Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос заявив раніше в середу, що в уряді країни вже близькі до цієї мети.

Єврогрупа має, як сподіваються, схвалити надання Греції другого пакета міжнародної фінансової допомоги від Європейського Союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду в вигляді позики на суму в 130 мільярдів євро, а також списання близько половини старих боргів країни. Без отримання цієї допомоги Греція не зможе 20 березня сплатити відсотки за своїми облігаціями на суму в майже 14,5 мільярдів євро й відтак може стати банкрутом.

У травні 2010 року Греція вже отримала подібний пакет міжнародної допомоги на 110 мільярдів євро, але його не вистачає для виведення країни з глибокої бюджетної і боргової кризи.
XS
SM
MD
LG