Доступність посилання

ТОП новини

Лікуванням Тимошенко займеться екс-міністр охорони здоров’я Чехії


«В Україні зустрінусь з деякими людьми, щоб налагодити безперервне лікування» – Зузана Ройтова
«В Україні зустрінусь з деякими людьми, щоб налагодити безперервне лікування» – Зузана Ройтова
Прага – Депутат Європейського парламенту, чешка, лікар за фахом Зузана Ройтова збирається в Україну. Мета поїздки, як вона наголосила в інтерв’ю Радіо Свобода – скоординувати роботу міжнародного групи лікарів для початку якнайшвидшого лікування Юлії Тимошенко. Зузана Ройтова при цьому підтвердила професійну компетентність канадських лікарів, які раніше цього тижня обстежували колишнього українського прем’єра в Качанівській колонії у Харкові, і заперечила чутки про те, що Юлію Тимошенко для оздоровлення чи операції планують перевезти до Чехії. Зузана Ройтова – колишній міністр охорони здоров’я Чеської Республіки.

– Ви, на прохання пана Олександра Тимошенка, займались формуванням незалежної міжнародної групи лікарів для обстеження стану здоров’я колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко. Чому до складу міжнародної медичної комісії, яка вже її обстежила, не ввійшли чеські фахівці?

– Тому що в той самий час, паралельно, українське Міністерство закордонних справ уже звернулось до деяких країн із проханням надіслати своїх лікарів до цієї міжнародної команди. Після домовленості з родиною пані Тимошенко ми вирішили, що моє входження до розпочатої справи, адже я політик, я це розумію, могло б загальмувати всю справу. Через те, що пані Юлія Тимошенко страждала від болі і їй не давали жодних ліків, було потрібно, щоб її якнайшвидше оглянув невролог та інші лікарі.

– Чи Ви поїдете в Україну? Якщо так, то коли. Та й чи поїдуть з Вами чеські лікарі?

– Збираюся в Україну цієї неділі. Чеські лікарі зі мною не поїдуть. Я в Україні зустрінусь з деякими людьми з тим, щоб допомагати родині пані Тимошенко підтримувати стан її здоров’я. А головне – щоб налагодити безперервне лікування, щоб не сталось так, що зараз усе зупиниться.

– Чи плануєте Ви зустрітись з пані Тимошенко?

– Я про це просила, однак мені сказали, що це неможливо. Знаю також, що й іншим людям, які просили зустрічі, чи то були посли, чи інші відомі політики, то з них ніхто до пані Юлії Тимошенко не дістався.

– Один із членів Партії регіонів заявив про те, що до складу канадської групи лікарів увійшли дільничні лікарі, які не мають відповідного кваліфікаційного рівня. Що Ви про це думаєте?

– Я вважаю це абсурдним, тому що всі ці лікарі, які були в цій групі, їх протягом тижня, може, десяти днів, перевіряли. Українська сторона зажадала їхні дипломи й сертифікати. Це є цілком абсурдне ще й тому, що один із них є професором, інша займається викладацькою роботою. Це, звичайно, компетентні люди.

– Останнім часом ширяться чутки, в тому числі й у чеській пресі про те, що Чехія, яка надала притулок уже двом відомим українцям – колишньому міністрові економіки Богданові Данилишину і чоловікові пані Тимошенко – Олександрові Тимошенко, може стати місцем лікування чи проведення операції пані Юлії Тимошенко. Що Вам про це відомо?

– Це, звичайно, вигадки, які мають метою завдати шкоди доброму імені Чехії. Я ставлюсь з повагою до того, що Міністерство внутрішніх справ після вивчення всіх обставин шляхом звичайної процедури вирішило, що є підстави для надання притулку тим двом особам, які зараз живуть у Чехії. І це не було політичним втручанням. Щодо стану здоров’я чи допомоги пані Юлії Тимошенко, то мене попросили особисто, як лікаря, організувати, допомагати і координувати ці справи. Тобто, я можу цілком спростувати всі чутки про те, що готується проведення якоїсь операції в Чеській Республіці.

Біографія Зузани Ройтової
1978 рік – закінчила медичний факультет Карлового університет у Празі

1979-1992 роки – лікарська практика у шпиталях Бероуна і Праги, за фахом – лікар рентгенолог

1998 рік – стала міністром охорони здоров’я Чехії, того самого року обрана до Сенату Чехії

2004 рік – обрана до Європейського парламенту.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG