Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат: Тимошенко могли труїти токсинами (європейська преса)


Юлію Тимошенко в ув’язненні «мордують, а не лікують» – Зузана Ройтова
Юлію Тимошенко в ув’язненні «мордують, а не лікують» – Зузана Ройтова
Прага – Колишній міністр охорони здоров’я Чехії, а нині депутат Європарламенту Зузана Ройтова заявила під час перебування в Києві, що Юлію Тимошенко в ув’язненні «мордують, а не лікують». Україна, як вважає чимало оглядачів, може отримати дешевий газ лише у складі Митного союзу з Росією. Експерти говорять, що Україна ще довго не буде у складі новостворюваного Євразійського союзу.

Чеська IDNES інформує, що українська влада не дозволила євродепутату, колишньому міністру охорони здоров’я Чехії Зузані Ройтовій на початку тижня відвідати Юлію Тимошенко у в’язниці в Харкові. Сама ж Ройтова заявила в Києві, що стан здоров’я Юлії Тимошенко викликає велике занепокоєння, бо ще з листопада минулого року лідер опозиції потребувала серйозного лікування, аж до хірургічного втручання. На думку євродепутата, Тимошенко у в’язниці піддають тортурам і знущанням. «Я поділяю побоювання родини Тимошенко щодо того, що її могли піддавати впливові токсичних речовин з метою примусити здатися вимогам режиму», – зазначила Ройтова. Вона вважає Тимошенко мужньою й незламною і запевнила у Києві, що запропонує міжнародній спільноті, Євросоюзові, щоб вимагали незалежного аналізу зразків шкіри Юлії Тимошенко.

Бельгійське видання New Europe інформує про дискусію довкола проекту створення Євразійського союзу між експертами Росії та Казахстану. Тут було відзначено, що у Казахстані, де близько 70 відсотків громадян виступають за входження до Євразійського союзу, вважають створення нового об’єднання близькою реальністю. Як російські, так і казахські експерти відзначають, що не варто очікувати швидкого вступу до цього утворення України, котра, за твердженнями Олексія Власова з Московського університету, «і далі сидітиме на двох стільцях і отримуватиме дивіденди від конфронтації між Росією та Європою».

Московська «Независимая газета» вважає, що Росія готова підписати нову енергетичну угоду з Україною лише у рамках Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю. Про що й свідчать поки що не оприлюднені в деталях нові пропозиції з боку Москви, що їх привіз до Києва спікер Державної думи Росії Сергій Наришкін. Експерти також вважають, що Росія сподівається отримати, в обмін на дешевший газ для Києва, контрольний пакет акцій української газотранспортної системи. Аналітики, що їх цитує газета, також вважають, що переговори з цього приводу будуть тривалими і не виключають політичних поступок Кремлю з боку влади Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG