Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада на безстроковому блокуванні


Опозиція заявляє, що розблокує парламент лише після зустрічі з Януковичем
Опозиція заявляє, що розблокує парламент лише після зустрічі з Януковичем
Київ – Верховна Рада повернеться до роботи тільки після зустрічі Президента Януковича з опозицією. Про це заявили у п’ятницю представники опозиційних фракцій, які протягом дня блокували роботу парламенту. Представники меншості вимагають від Президента гарантій що рекомендації ПАРЄ будуть виконані, а приватизації газотранспортної системи (ГТС) не буде. В Адміністрації Президента обіцяють організувати таку зустріч. А от у пропрезидентській більшості погрожують розблокувати Верховну Раду власними силами.

Депутати з опозиційних фракцій заблокували трибуну і президію Верховної Ради заявивши, що парламент повернеться до нормальної роботи тільки після зустрічі з ними Президента Віктора Януковича. Приводом для блокування стало те, що порядок денний пленарного засідання передбачав розгляд законопроекту щодо приватизації газотранспортної системи України. Утім, б’ютівці згадали і про резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи.

Віктор Янукович має запевнити опозицію, що рекомендація ПАРЄ допустити до участі в майбутніх парламентських виборах опозиційних політичних діячів, які перебувають за ґратами, буде виконана, заявив лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

«Тільки після того, як (буде) відповідь на ці питання, тобто імплементація резолюції ПАРЄ в українське законодавство, друге – це не допустити здачу газотранспортної системи, ми вимагаємо зустрічі з Президентом і хотіли би почути відповіді на ці запитання при особистій з ним зустрічі», – сказав Кожем’якін.

НУНС і БЮТ знову разом

Заяви про вимогу зустрічі з Президентом робили також і представники опозиційної фракції «Наша Україна – Народна самооборона». Так, лідер партії «Фронт змін», депутат від НУНС Арсеній Яценюк зауважив, що саме від Президента опозиція хоче отримати гарантії щодо виконання резолюції ПАРЄ, а також щодо недопущення приватизації ГТС.

«У законопроекті, який стоїть у порядку денному, який повинен був бути проголосований парламентською більшість під диктовку Адміністрації Президента, махаючи руками Чечетова, стаття 7 дає можливість Кабінету Міністрів приватизувати НАК «Нафтогаз України». Це пов’язано з візитом спецпосланника Росії до України пана Наришкіна , який відбувся цього тижня. Саме тому опозиція вимагає зустрічі з Президентом Януковичем, щоб з’ясувати і це питання. Після зустрічі з Президентом парламент почне працювати», – наголосив Яценюк.

У Партії регіонів погрожують розблокувати парламент силою

Вимогу щодо зустрічі з Віктором Януковичем від імені опозиції ще у вівторок оголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. А у четвер голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін повідомив, що працює над питанням проведення такої зустрічі. За словами Льовочкіна, питання проведення «відповідного діалогу» опрацьовується за дорученням Президента його Адміністрацією спільно з колегами з Верховної Ради. Утім, депутати з провладної більшості не продемонстрували такого ж розуміння вимог опозиції.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, коментуючи блокування роботи парламенту, заявив, що ухвалення закону про газотранспортну систему є вимогою Європейської енергетичної хартії і не передбачає приватизації ГТС. Відтак, на його думку, опозиція просто заважає владі виконувати зобов’язання перед зовнішніми партнерами.

«Необхідно зробити усе можливе, щоб Україна не виконала ті зобов’язання, які вона дає своїм зовнішнім партнерам, а потім сказати, звинувативши тим самим владу, що влада не змогла ці зобов’язання виконати. Як мені здається, мотиви цих дій лежать на поверхні, вони не розумні, вони не є новими», – відзначив Олександр Єфремов.

За його словами, якщо опозиція і далі блокуватиме роботу парламенту, то більшість на це реагуватиме діями «достатніми для того, щоб забезпечити роботу Верховної Ради».

А Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив сподівання, що протягом двох наступних тижнів, які будуть не пленарними, опозиція «охолоне», і парламент повернеться до роботи. Жодних припущень щодо можливості конструктивного діалогу опозиції з Президентом Литвин і Єфремов не зробили.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG