Доступність посилання

ТОП новини

Суд у США відхилив позов Луценка проти Генпрокурора – Генпрокуратура


Федеральний суд округу Колумбія у США відхилив позов колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до Генерального прокурора України та його підлеглих, повідомила сьогодні Генеральна прокуратура з посиланням на вчорашню ухвалу окружного судді Коллін Коллар-Котеллі, наявну в публічному реєстрі американських судових справ.

За повідомленням, суддя ухвалила відхилити позов, бо Луценко у визначений термін не відповів на вимогу суду подати додаткові дані і навести підстави, чому позов не має бути відхилений. При цьому суд прямо попереджав Луценка, що якщо він не зможе відповісти, суд вважатиме, що він більше не має наміру підтримувати цей позов.

У позові Луценко вимагав визнати його кримінальне переслідування незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди, сума якої в позовній заяві не уточнювалася. Суму відшкодування Луценкові мав визначити суд, мовилося в позові.

Цивільний позов Юрія Луценка був поданий проти Віктора Пшонки як Генерального прокурора України, Рената Кузьміна як заступника генпрокурора, Сергія Войченка як старшого слідчого ГПУ, Антона Зінченка як прокурора ГПУ, а також проти ста невстановлених осіб, які допомагали названим. Як мовилося в позові, Луценко домагався відшкодування шкоди, якої завдали йому ці особи, порушивши його засадничі права людини, визначені міжнародним правом, серед того право на свободу від тривалого безпідставного утримання під вартою, а також застосувавши до нього жорстоке, нелюдське і принизливе ставлення.

Можливість такого цивільного позову іноземців проти іноземців в американських судах через такі порушення міжнародного права, як порушення прав людини, передбачена законодавством США.

Юрія Луценка судять за звинуваченнями в зловживанні службовим становищем та перевищенні службових повноважень під час його перебування на посаді міністра внутрішніх справ. Вирок йому мають оголосити в понеділок.
XS
SM
MD
LG