Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран «різко нарощує» збагачення урану


Міжнародне агентство з атомної енергії заявило в п’ятницю, що Іран різко наростив свої потужності збагачення урану, збільшивши їх утричі.

Як мовиться в останньому щоквартальному звіті про ядерну програму Ірану, агентство має з Тегераном «значні розбіжності» в підходах і висловлює «значне занепокоєння» через цю програму.

Зокрема, МАГАТЕ «далі має серйозне занепокоєння стосовно можливого воєнного аспекту іранської ядерної програми».

У звіті, який офіційно оприлюднять 5 березня, наведено подробиці значного посилення діяльності для збагачення урану на основному підприємстві в місті Натанзі і новому підземному об’єкті в Фордо.

За цими даними, в Натанзі збільшено кількість каскадів збагачення, кожен із яких складається приблизно зі 170 центрифуг, із 37 в листопаді до 52 нині, ще майже 700 центрифуг додалися в Фордо, й там готуються встановлювати дальші, на яких уран збагачують до 20-відсоткової концентрації.

Як мовиться у звіті, Іран має наразі понад 100 кілограмів збагаченого до рівня в 20 відсотків урану, що становить майже половину необхідної кількості для виробництва ядерного вибухового пристрою.

На початку місяця військова розвідка Ізраїлю теж заявляла, що, за її даними, Іран має майже 100 кілограмів урану, збагаченого до 20 відсотків, але там вважають, що цього вже досить для виробництва чотирьох ядерних вибухових пристроїв.

Протягом останнього місяця інспектори МАГАТЕ двічі відвідували Іран, востаннє цього тижня, але там щоразу заявляли, що ті візити мають на меті лише переговори, а не інспекції, і не допускали представників МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти. Але і в перебігу переговорів Іран не вдалося переконати до співпраці.

Минулого тижня в Ірані повідомили, що кількість центрифуг для збагачення урану в країні зросла приблизно на 3 тисячі, до загального числа в приблизно 9 тисяч. При цьому нові центрифуги значно швидкісніші й ефективніші, ніж попередні. Ці центрифуги втричі збільшують можливості Ірану збагачувати уран.

Іран відкидає вимоги міжнародної спільноти зупинити власне збагачення урану, наразі до рівня в 20 відсотків. Цей рівень становить межу, від якої вже в принципі можливе створення ядерних вибухових пристроїв. Також досягнення технології збагачення до 20 відсотків означає й можливість збагачувати уран до вищих рівнів, більш придатних для створення ядерної зброї.

Через цю відмову на Іран уже накладені чотири пакети міжнародних санкцій Ради безпеки ООН, а також іще низка санкцій окремих країн і об’єднань, зокрема, США і ЄС.

Іран заперечує звинувачення, що прагне здобути ядерну зброю, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає. Один із нещодавніх звітів МАГАТЕ тим часом дійшов висновку, що Іран, за наявними свідченнями, раніше вочевидь розробляв ядерну зброю і, можливо, продовжує таку діяльність і нині.
XS
SM
MD
LG