Доступність посилання

ТОП новини

США збираються посилити присутність у Перській затоці


Міністерство оборони США повідомило членів Конгресу про плани посилити військову присутність Сполучених Штатів у Перській затоці в відповідь на погрози Ірану перекрити Ормузьку протоку, яка поєднує затоку з океаном, написав у суботу американський щоденник The Wall Street Journal.

Видання цитує слова урядовців Пентагону, що на випадок, якщо Іран спробує здійснити свої погрози, США посилять у регіоні роботу розвідки й дислокують нове міношукальне й розміновувальне обладнання.

Іран раніше не раз погрожував у разі посилення санкцій проти нього перекрити Ормузьку протоку, яка поєднує Перську затоку з Оманською затокою і далі з Аравійським морем і Індійським океаном і є одним із головних шляхів транспортування нафти морем – через цю протоку проходить близько третини всієї нафти, яку транспортують танкерами. Як виглядає, тоді ці погрози врешті відкликали, але напруженість через таку можливість лишається.

Іран і США через таке ймовірне перекриття вже кілька разів обмінювалися взаємними погрозами і демонстрацією присутності своїх флотів у регіоні.

Нові санкції загрожують Іранові в першу чергу через його суперечливу ядерну програму, що, як побоюється світова спільнота, може під прикриттям заявленої мирної мети бути насправді спрямована на створення ядерної зброї. Іран не виконує вимог світової спільноти зупинити цю програму і заперечує такі звинувачення, але доказів суто мирного характеру програми не надає.
XS
SM
MD
LG