Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії знову гинуть люди


Сирійська опозиція повідомляє в суботу про ще десятки загиблих у сутичках супротивників влади авторитарного президента Башара аль-Асада і урядових силових структур Сирії.

Зокрема, Агентство «Франс-Прес» наводить дані сирійських правозахисників, які базуються в Лондоні, за якими в Сирії загинули не менш як 57 людей, із того 41 цивільна особа і 16 військових. За цими даними, найбільше цивільних, 19, загинули в місті Хомсі, яке зазнає обстрілу вже 22-й день поспіль.

Агентство «Дойче Прессе-Аґентур» повідомляє про не менш як 48 загиблих у суботу, посилаючись на дані кількох різних сирійських опозиційних джерел, які звели докупи його журналісти в сусідньому Лівані.

Усі ці дані не підтверджені з незалежних джерел через суворі обмеження на журналістську діяльність, які запровадила влада Сирії.

Міжнародний комітет Червоного Хреста і Сирійський арабський Червоний Півмісяць вели в суботу переговори, щоб домогтися можливості безпечно евакуювати нову партію поранених із Хомса, з району міста Баба-Амр, який зазнає найжорстокіших обстрілів. Ідеться, зокрема, про евакуацію двох поранених там іноземних журналістів і тіл двох убитих.

У п’ятницю Червоний Хрест і Червоний Півмісяць евакуювали звідти сімох поранених сирійців і 20 недужих жінок і дітей, але до іноземних журналістів дістатися не змогли. Влада Сирії відразу звинуватила опозицію, яка контролює цей район Хомса, що то вона відмовилася видати журналістів.

Тим часом у Сирії в суботу готувалися до призначеного на неділю референдуму щодо змін до Конституції Сирії, які, зокрема, пропонують зняти пункт про керівну роль владної партії «Баас». За даними Міністерства внутрішніх справ, для приблизно 14 мільйонів 600 тисяч виборців із правом голосу підготували 14 тисяч дільниць для голосування. Сирійська опозиція закликає бойкотувати референдум, називаючи його «посміховиськом».

У п’ятницю в Тунісі міжнародна конференція «друзів Сирії» за участі понад 60 країн, західних та арабських, закликала владу Сирії негайно покласти край насильству в країні, щоб вільно і безперешкодно допустити до потерпілих гуманітарну допомогу, і посилити санкції проти режиму Асада.

Учасники конференції в підсумковій декларації заявили також, що домагатимуться від сирійського режиму зупинення всіх актів насильства втіленням старих санкцій і запровадженням нових, серед яких можуть бути заборони на подорожі, замороження активів, припинення закупівель нафти, зупинення інвестицій, обмеження дипломатичних зв’язків чи ембарго на постачання зброї владі Сирії.

«Друзі Сирії» також заявили про визнання Сирійської національної ради, що є найбільшим об’єднанням опозиційних сил, за «законного представника сирійців, які прагнуть мирних демократичних змін», а це вважають півкроком до повного перенесення офіційного визнання до опозиції з нинішньої влади.

Натомість у декларації не згадується можливість зовнішнього воєнного чи й миротворчого втручання або надання зброї опозиції і висловлена підтримка мирній передачі влади в Сирії.

За оцінками, кількість жертв збройного придушення силовими структурами сирійської влади виступів опозиції, що розпочалися в Сирії в березні минулого року, перевищує 7 тисяч 600 людей.
XS
SM
MD
LG