Доступність посилання

ТОП новини

Янукович підіграв Путіну в Одесі? (світова преса)


Експерти здивовані й тим, що новий керівник РНБО Клюєв озвучив ймовірність входження України до Митного союзу під егідою Росії
Експерти здивовані й тим, що новий керівник РНБО Клюєв озвучив ймовірність входження України до Митного союзу під егідою Росії
Прага – Західні експерти вважають особливо дивним «нещодавнє викриття змови стосовно вбивства Путіна». Аналітики дивуються, чому саме в Україні, в Одесі, викрито групу терористів, коли на Північному Кавказі немає проблем з людьми і засобами для здійснення такої акції. Експертів також дивує, що новий керівник Ради національної безпеки і оборони при Президентові Януковичу, Андрій Клюєв, вперше озвучив з Києва ймовірність входження України до Митного союзу під командою Росії, хоча оглядачі не виключають, що влада у Києві замінює чітку зовнішню політику лише маневрами. Українські футбольні вболівальники, як пишуть західні газети, проявляють солідарність зі своїми друзями в Європі і організовують акції проти спекулянтів житлом під час Євро-2012.

Марк Адоманіс пише на сторінках американського Forbes, що «в цій ситуації (зі змовою проти Путіна в Одесі) є щось вкрай відштовхуюче й неправдоподібне». Окрім того, що у цьому викритті спецслужб Росії та України, як каже Адоманіс, «є дуже багато такого, чого не видно на перший погляд», «найбільш підозріле полягає в арешті цих людей в Україні за понад три тижні перед оголошенням цього факту». «Про те, що вони мали наміри вбити Путіна повідомили лише за тиждень до виборів», – дивується Марк Адоманіс. Аналітик також наголошує, що «цікавим є той факт, що наймані вбивці облаштувалися в Одесі, більш ніж за тисячу кілометрів від Москви та ще й в іншій державі». Це виглядає особливо дивно, оскільки відомо, що на Північному Кавказі немає нестачі ні людей, ні засобів для такої акції. Автор схиляється до думки, що «розкриття цієї змови є звичайним піар-трюком, а також можливістю потовкти себе в груди (в основному, безболісно) напередодні виборів». Одним із можливих організаторів цієї піар-акції є Служба безпеки України, головним шефом якої, згідно з Конституцією незалежної України, є Президент держави.

Московська «Независимая газета» вважає, що заява нового глави РНБО України Андрія Клюєва в Брюсселі про ймовірність у майбутньому повноправного членства держави в Митному союзі з Росією, Казахстаном і Білоруссю є нічим іншим, як новим проявом зовнішньополітичних маневрів Києва у зв’язку з труднощами у стосунках з ЄС та відкладенням у «довгий ящик» у Брюсселі підписання широкої угоди з Україною. Експерти також прогнозують, що ситуація в українській зовнішній політиці реально зміниться лише до кінця цього року, коли Путін, уже як президент Росії, не піде на жодні поступки Києву, коли стануть відомі результати жовтневих парламентських виборів в Україні, після чого Євросоюз вдасться до нових конкретних кроків щодо українського процесу євроінтеграції.

Австрійська Der Standard інформує про акції солідарності українських футбольних вболівальників з їхніми друзями в Європі, коли українські фанати перед Євро-2012 організували в Харкові, Донецьку, Києві і Львові пропозиції щодо безплатного житла для гостей Євро-2012. Це відповідь українських вболівальників на дуже високі ціни в готелях, костелах, наметових містечках українських футбольних міст Євро-2012, запропонованих уже тепер українськими спекулянтами. За 100 днів до початку євротурніру апартаменти в Харкові, котрі коштують за європейськими стандартами не більше ніж 50 євро, пропонують європейцям за 2000 євро за ніч. Також ніч у наметі в Києві за нинішніми розцінками коштуватиме для гостей Євро-2012 не менше ніж 40 євро, коли за таку ціну можна зняти нормальну квартиру у Варшаві. Тому спілка українських вболівальників запропонувала акцію «Ласкаво просимо в Україну», під час якої європейським вболівальникам пропонують безкоштовну ночівлю в кімнатах для гостей або на диванах у квартирах українських вболівальників. Про цю акцію в Києві, Донецьку, Львові та Харкові оголосив керівник Спілки вболівальників України Іван Варченко. Австрійська газета також інформує, що лише на матчі відкриття Євро-2012 до Києва і Донецька прибуде 11 червня щонайменше понад 30 тисяч фанів лише з Великої Британії та Франції. Хоча український віце-прем’єр, що відповідає за проведення Євро-2012 в Україні Борис Колесніков обіцяє європейським фанам тепле прийняття.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG