Доступність посилання

ТОП новини

Росія. Вибори президента Путіна


Путін привітав своїх прихильників на Манежній площі в Москві, 4 березня 2012 року
Путін привітав своїх прихильників на Манежній площі в Москві, 4 березня 2012 року
Активність російських виборців значно вища, порівняно з попередніми президентськими кампаніями, повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Російської Федерації Леонід Івлєв.

За офіційними даними станом на 18:00 (за московським часом; за Києвом це 16-а година), в Росії вже проголосували близько 56,3% виборців.

У Чечні станом на 18:00 (за московським часом) понад 94% виборців вже віддали свої голоси за кандидатів на посаду президента Російської Федерації.

«Це справжнє свято – по-іншому не можна описати те, що відбувається. Люди йдуть цілими родинами, беруть із собою дітей. Люди пов’язують з результатами виборів своє майбутнє і майбутнє своєї країни», – заявив чеченський лідер Рамзан Кадиров.

Лідер Чечні, посилаючись на дані виборчого комітету республіки, повідомив про повну відсутність скарг на проведення голосування.

Спостерігачі й правозахисники повідомляють пропорушення в ході голосування. Співробітники Забайкальського правозахисного центру помітили організоване підвезення співробітників державних підприємств та військовослужбовців на виборчі дільниці. Правозахисний центр також повідомив про випадки кількаразового голосування.
Про схожі порушення у Підмосков’ї повідомляють кореспонденти Асоціації захисту прав виборців «Голос».

Голова Московського виборчого комітету Валентин Горбунов на спецільно скликаній прес-конференції заявив про те, що у столиці не буде ніяких «каруселей». За його словами, те, що підприємства в неділю організовано підвозять виборців на дільниці, не є порушенням.
«Карусель» на дільниці у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Кореспондент Радіо Свобода у Єкатеринбурзі повідомляє про те, що представники КПРФ затримали цілий автобус людей, яких підозрюють в неодноразовому голосуванні.
Голосування у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Інциденти на президентських виборах у Росії пов’язані не лише з фальсифікаціями. Активіcтки українського руху FEMEN на виборчій дільниці, де проголосував Володимир Путін, вигукуючи «Краду за Путіна!», намагались заблокувати електронну урну, куди поклав свій бюлетень кандидат від влади. За словами голови дільничої комісії Володимира Зоріна, активісткам FEMEN не вдалося вплинути на роботу електронного пристрою.

Лідер FEMEN Анна Гуцол повідомила, що затриманим активісткам загрожує 15 діб адміністративного арешту. Як повідомили пізніше у Московському відділені МВС, учасницям акції інкримінують дрібне хуліганство.

Консульський відділ при посольстві України в Москві відмовляється коментувати ситуацію навколо затримання московською міліцією трьох громадянок України, активісток організації FEMEN. Про це повідомляє агентство УНІАН з посиланням на виконувача обов’язків завідувача консульського відділу при посольстві України в Москві Володимира Плетникова.

«Я нічого не коментуватиму», – сказав дипломат у відповідь на запитання, які дії вживаються для звільнення громадянок України. Він також порекомендував звернутися до прес-служби МЗС України.

Водночас оперативний черговий московського відділу внутрішніх справ «Гагарінський» повідомив, що троє громадянок України справді перебувають у них. За його словами, документи передані до суду, який сьогодні має ухвалити рішення про покарання за порушення громадського порядку. Співробітник поліції також повідомив, що не знає, чи займаються цим питанням українські дипломати. При цьому він додав, що до затриманих прибув адвокат.

У Москви у день виборів привезли багато додаткових загонів правоохоронців. Поліція чергує у всіх потенційних місцях проведення акцій протесту. Підходи до будівлі Центрвиборчкому заблоковано технікою.

За словами заступника говови МВС Росії Олександра Горового, під час виборів за громадським порядком в Росії стежать понад 440 тисяч поліцейських, дружинників й охоронців.
Інформація про порушення від політиків та громадських активістів надходить також з мережі Twitter.

За законом Росії «Про вибори», на сайтах російських ЗМІ до 5 березня відключено можливість коментування. Російським журналістам також не дозволяється публікувати результати опитувань виборців.

На посаду президента претендують Володимир Жириновський, Геннадій Зюганов, Сергій Миронов, Михайло Прохоров і Володимир Путін – чинний прем’єр-міністр, який уже був президентом у 2000–2008 роках.

На виборах працює система веб-моніторингу. Для спостереження за подіями на виборчих дільницях на сайті webvybory2012.ru зареєструвалися близько 1 мільйона 350 тисяч осіб, повідомляють російські чиновники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG