Доступність посилання

ТОП новини

Нове слово у виборчих маніпуляціях у Росії і повторення пройденого


Міжнародні спостерігачі вже заявили, що президентські вибори в Росії, в результаті яких перемогу здобув Володимир Путін, не були справедливими. Російські громадські організації, які контролювали вибори, говорять, що вибори були позначені численними маніпуляціями. Більшість з них були з арсеналу вже випробовуваних часом, але з’явилися і нові.

«Важливо не те, як голосують, а те, як рахують»

Найбільш традиційною фальсифікацією виборів є вкидання бюлетенів у скриньку для голосування. Це можуть робити як окремі виборці, так і офіційні особи на виборчій дільниці під час голосування, або вже під час підрахунку голосів.

Російські члени виборчих комісій мають багаторічний досвід фальсифікації виборчих протоколів вже після закінчення голосування, коли спостерігачі покидають виборчі дільниці. Спостерігачі з Організації з Безпеки і співпраці в Європі говорять, що вони помітили порушення при підрахунку голосів у третині дільниць, де вони були присутні.

«Карусель, карусель – це є радість для нас…»

Давно випробуваним методом є кількаразове голосування на різних дільницях, так звана «карусель». Автобуси, наповнені виборцями, курсували Москвою 4 березня. Активісти руху «Наші» з віддалених міст мали можливість не лише побувати в Москві, але і взяти участь у безкоштовній екскурсії різними виборчими дільницями столиці Росії. За спостереженнями опозиційного політика і антикорупційного блогера Олексія Навального, цьогорічна «карусель» була безпрецедентною за розмірами. Масштаби явища були настільки великими, що Московський виборчий комітет був змушений пояснювати, що насправді «Наші» лише допомагали виборцям дістатися до виборчої дільниці.

Цьогорічна «карусель» мала нові елементи – відкріпні талони, які не здавалися на виборчій дільниці. Таким чином, показуючи той самий документ, вони могли по кілька разів голосувати на різних дільницях. Ще перед тим, як почався процес голосування Центральна виборча комісія видала 2 мільйони відкріпних талонів.
«Карусель» на дільниці у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
«А хто тут ревізор?»

Цьогорічною новацією стали і фальшиві спостерігачі, які приходили на виборчі дільниці і заважали справжнім спостерігачам робити свою роботу. Оскільки існують обмеження щодо кількості спостерігачів, які можуть спостерігати за виборами на дільницях, з’ясування того, хто тут справжній, а хто ні, могло тривати годинами. Ці маніпуляції були помічені в Санкт-Петербурзі та Нижньому Новгороді.

«Голосуємо без відриву від виробництва»

Згідно з виборчим законодавством, працівники підприємств з цілодобовим графіком, можуть проголосувати на дільниці, що є найближчою до роботи. У неділю багато таких підприємств організовувало не лише подання так званих «додаткових виборчих списків» до дільниць, але і розвіз своїх працівників. Працівникам таких підприємств було важко ухилитися від «карусельного голосування», адже возили їх їхні ж начальники.

За даними спостерігачів від опозиції, за «додатковими списками» голосувало до 20 відсотків виборців, тобто близько 14 мільйонів людей.

При цьому «цілодобово» працювали не лише фабрики і заводи, а навіть готелі та університети, які подали «додаткові списки».

«Де голос? Немає голосу! Вас тут не стояло!»

Відносно новою технологією виявилася крадіжка окремих голосів. Приходить виборець на дільницю і дізнається, що за неї вже хтось проголосував. В одному з задокументованих випадків, людина, яка вирішила поскаржитися на це порушення на виборчій дільниці, відразу отримала дзвінок з погрозою по мобільному телефону.

«Дивіться, тут вилетить пташка…»

У відповідь на звинувачення у непрозорості голосування на грудневих парламентських виборах Володимир Путін наказав встановити веб-камери на 90 тисячах виборчих дільниць, щоб виборці могли стежити за голосуванням в режимі реального часу. Але розгледіти щось у таку камеру було непросто. В Магадані, наприклад, користувачі Інтернетом скаржилися на те, що отримували начебто «живе зображення» з денним світлом, хоча в їхньому місті вже давно настала темрява.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG