Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: Іран має скористатись можливістю переговорів


Іран має щонайкраще скористатися з можливостей, які нададуть поновлені переговори зі світовою спільнотою про його ядерну програму, заявив у вівторок міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле.

За його словами, Іран має поставитися до «конструктивного листа» з відповіддю Тегеранові про можливість поновити переговори з п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН (Великою Британією, Китаєм, Росією, США і Францією) та Німеччиною як можливість надати світовій спільноті «конструктивну і прозору відповідь» щодо його суперечливої ядерної програми.

Раніше в вівторок верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка є контактною особою групи «5+1» цих держав, повідомила, що дала позитивну відповідь на лютневого листа Ірану з пропозицією поновити дискусії на теми іранської ядерної програми. Час і місце таких переговорів іще не визначені.

Раніше цього ж дня Іран також заявив, що готовий допустити інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії на військовий комплекс Парчин, що, як вважають, може бути частиною іранської ядерної програми. Тегеран надав такий дозвіл єдиного разу 2005 року й відтоді не поновлював його.

Іран заперечує звинувачення світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає. Один із нещодавніх звітів МАГАТЕ тим часом дійшов висновку, що Іран, за наявними свідченнями, раніше вочевидь розробляв ядерну зброю і, можливо, продовжує таку діяльність і нині.
XS
SM
MD
LG