Доступність посилання

ТОП новини

Президент затвердив Шевченківські премії


Президент Віктор Янукович підписав указ про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка. Про це йдеться в документі, розміщеному на сайті глави держави. Указ оприлюднили під час урочистостей з нагоди 198-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.

В указі мовиться, що на підставі подання Шевченківського комітету дану премію присуджено: мистецтвознавцеві Тетяні Кара-Васильєвій – за книгу «Історія української вишивки»; художникові Анатолію Криволапу – за цикл живописних творів «Український мотив»; поетові Петру Мідянці – за книгу поезій «Луйтра в небо»; письменникові Володимиру Рутковському – за історичну трилогію для дітей «Джури»; композиторові Віктору Степурку – за псалмодію «Монологи віків» для мішаного хору та солюючих інструментів.

Указом встановлено, що на 2012 рік розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка становить 260 тисяч гривень кожна.

Під час виступу на урочистостях Віктор Янукович зазначив: «Символічно, що до числа цьогорічних лауреатів потрапили поет, художник і дитячий письменник». Він зауважив, що серед минулорічних лауреатів «не було поета і художника, і ніби чогось бракувало, адже як митець Тарас Шевченко реалізував себе передусім у віршах і живописі». «А те, що до числа лауреатів після кількадесятирічної перерви потрапив дитячий письменник – взагалі знакове явище, що не лише свідчить про оздоровлення нашої літератури, а й нагадує всім нам про смиренність», – додав глава держави.

Минулорічне нагородження Шевченківської премії ознаменувалося скандалом. Письменник Василь Шкляр, якому Шевченківський комітет присудив Шевченківську премію з літератури за роман «Залишенець (Чорний ворон)», напередодні оприлюднення президентського указу про її присудження звернувся з листом до Президента Віктора Януковича, в якому попросив перенести вручення йому нагороди на час, коли при владі не буде міністра освіти, «українофоба» Дмитра Табачника. Відтак в указі Президента про присудження Шевченківських премій минулого року згадки про Василя Шкляра і про премію з літератури взагалі не було. Про подальшу долю цієї премії не оголошували. А урочисте вручення премій провів минулого року не Президент, а Прем’єр-міністр Микола Азаров.
XS
SM
MD
LG