Доступність посилання

ТОП новини

Янукович підписав закон про чергове збільшення штрафів для водіїв


Київ – Штрафи за порушення правил дорожнього руху знову зросли. Відповідний закон підписав Президент Віктор Янукович. Згідно з документом, за ненадання переваги автомобілям зі спеціальними мигалками, штраф збільшується до 680 гривень. Також зросли штрафи за перевищення швидкості більше, ніж 50 км на годину. Парламент проголосував за цей закон ще у лютому.

Киянка Юлія має водійський стаж 6 років. Підвищуй – не підвищуй штрафи, ситуація на дорогах відчутно не зміниться, каже дівчина. Адже більшість водіїв в Україні офіційно за порушення на дорогах не платить.

Чим більше нам доводиться платити офіційно, тим більше вимагають даішники
водій Юлія
«Штрафи напряму сплачуються дуже рідко, бо, як ми всі знаємо, ми живемо у такій країні, де потрібно знаходити інші шляхи, або не потрібно, але доводиться. Крім того, підвищення штрафів буде стимулювати підвищення корупції. Бо чим більше нам доводиться платити офіційно, тим більше вимагають даішники», – вважає Юлія.

Штрафи зменшать травматизм на дорогах?

Згідно з новим законом, збільшується штраф за ненадання переваги у русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони та міліції, що рухаються з мигалками. Раніше розмір штрафу за такі порушення становив від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тепер – до 40, тобто до 680 гривень.

Підвищувати штрафи необхідно, впевнений ініціатор іншого законопроекту про посилення відповідальності водіїв, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. Таким чином можна довести рівень виконання правил дорожнього руху до європейського, вважає він.

Щодоби у нас гине близько 12 осіб і травмується близько 100
Володимир Олійник
«Аналіз показав: щодоби у нас гине близько 12 осіб і травмується близько 100. Тому в цьому напрямку треба робити кроки, які б направлені були не на те, щоб зрозуміти водіїв, а зрозуміти тих, хто загинув чи був травмований, їхніх рідних та близьких», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Володимир Олійник.

Закони не для «блатних»

Утім, на думку автогонщика Олексія Мочанова, штрафи підвищувати не потрібно, треба виконувати те, що є. Тобто, штрафувати всіх, а не лише водіїв стареньких «запорожців». За словами Мочанова, якраз ті, хто пише подібні закони, їх же і не виконують.

Країна готується до Євро, і ті 5 мільярдів, які витратили на підготовку треба хоча б частково повернути
Олексій Мочанов
«Розумію прекрасно, що країна готується до Євро, і ті 5 мільярдів, які витратили на підготовку, треба хоча б частково повернути – завдяки штрафам водіям. І показати іноземцям, що у нас таки є смуга для руху громадського транспорту. Водночас, я впевнений, що на них все одно будуть кататися «блатні пацани», у них є номери ВР, депутатські посвідчення…», – сказав Олексій Мочанов.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований ще один законопроект про підвищення штрафів на дорогах. У ньому прописане стягнення за перевищення швидкості на 10-20 кілометрів. У чинному законодавстві такий штраф не передбачений.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG