Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: одних рятують від боргів, інших карають за дефіцит


Брюссель – У Євросоюзі фінансово-економічна криза штовхає на крайні заходи. Тим часом, коли одні держави отримують величезні грошові допомоги, інших карають за недотримання правил та бюджетної дисципліни. Міністри фінансів країн європейської співдружності вперше в історії наклали санкції на Угорщину. Якщо вона протягом року не покращить свою бюджетну рівновагу, то у 2013-му до Будапешта не надійде майже півмільйона євро. Це гроші, призначені для програм розвитку інфраструктури, охорони довкілля та інші проекти.

Із часу свого вступу до Європейського Союзу, тобто з 2004 року, Угорщина перебуває під особливим наглядом брюссельських євроустанов. Вірніше, її бюджет, який ніяк не вийде на рівень дозволеного 3-відсоткового дефіциту. Єврокомісія, з огляду на хронічне порушення угорцями правила бюджетного балансу, минулого місяця порекомендувала Раді Євросоюзу накласти санкції.

Маргрет Вестагер, міністр фінансів Данії, яка нині головує в Євросоюзі, оголосила неприємну для Будапешта новину: гроші з так званого Фонду співробітництва будуть заморожені. Хоча угорці ще мають останню можливість їх отримати.

«Ми негайно скасуємо замороження коштів, якщо Угорщина вдасться до необхідних заходів для коригування (дефіциту) бюджету до наступного засідання Ради ЄС 22 червня», – зазначила данський міністр.

Тобто, 495 мільйонів євро на початку наступного року таки можуть надійти у розпорядження угорців, але для цього уряд країни має ухвалити ефективні заходи для постійного скорочення дефіциту.

Тим часом Іспанія, яка також є систематичною порушницею бюджетних правил Євросоюзу, отримала деяке послаблення з боку європейських партнерів. Одразу ж з’явилися звинувачення на адресу євроустанов у подвійних стандартах.

Це не подвійні стандарти – єврокомісар

Єврокомісар з економічної та валютної політики Оллі Рен пояснює, чому до різних європейських країн існують такі різні підходи.

«Ми маємо різні інструменти, що основані на різних законодавчих базах і мають різну логіку застосування, – пояснює єврокомісар. – Тож це виглядає, ніби ми порівнюємо яблука із помаранчами. Але я не погоджуюся зі скаргою, мовляв, країна, що не входить до єврозони, (тобто Угорщина), отримує потужніші покарання, ніж країна єврозони, (тобто Іспанія). Це не той випадок».

Однак, деякі країни-члени зі Східної Європи, зокрема Польща, все ж переконані, що санкція щодо Угорщини надто сувора.

Характерно, що на тлі послаблення тиску на Іспанію, Нідерланди висунули вимогу надати їм більше часу для наведення ладу у своєму бюджеті. Інакше, погрожують лідери цієї країни, ми заблокуємо ратифікацію нової фіскальної угоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG