Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: у Сирії систематично катують затриманих учасників протестів


Прага Міжнародні правозахисники заявляють, що в Сирії за рік протестів проти президента Башара аль-Асада затриманих протестувальників піддають систематичним катуванням. «Міжнародна амністія» кваліфікує такі дії сирійського режиму як злочин проти людяності.

Міжнародні правозахисники вважають, що сирійський режим президента Башара аль-Асада мусить відповісти перед Міжнародним кримінальним судом за злочини, які відбуваються в країні упродовж року брутального придушення протестів.

У звіті «Міжнародної амністії», який було оприлюднено в середу під назвою «Я хочу вмерти: говорять ті, хто пережив катування у Сирії», розповідається докладно про 31 метод катування, яким піддають в’язнів. Звіт правозахисників базується на свідоцтвах десятків сирійців, яким вдалося втекти із зони конфлікту до сусідньої Йорданії.

Серед способів, за допомогою яких представники сирійської держави знущаються зі своїх співгромадян з іншими політичними поглядами, є сильні побиття, статеве насильство, сильне охолодження, електричний шок, тривале перебування в ізоляції.

Повернення у 80-і

Один з авторів звіту, Ніл Саммондз говорить, що масштаб знущань та жахіть деяких методів катувань є поверненням до страшних часів у 80-х роках минулого століття, коли при владі був батько Башара аль-Асада.

Це відбувається по всій країні та в службі безпеки і в армії
Ніл Саммондз
«Той факт, що це відбувається по всій країні та в службі безпеки і в армії, наводить на думку, що режим спрямовує і заохочує солдатів та службовців сил безпеки до цих дій», – сказав один із авторів звіту.

За даними ООН, понад 8 тисяч людей загинуло і близько 230 тисяч сирійців стали біженцями під час конфлікту між опозицією та силами державного силового апарату.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG