Доступність посилання

ТОП новини

ООН: у Сирії «невимовні порушення» прав людини


Тим часом із Сирії, з міста Хомса, вдалося врятувати одного з поранених там західних журналістів
Тим часом із Сирії, з міста Хомса, вдалося врятувати одного з поранених там західних журналістів
Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей заявила в вівторок про «відчайдушне становище» з порушеннями прав людини владою Сирії і закликала її до негайного «гуманітарного перемир’я». Делегація ж Сирії демонстративно залишила засідання Ради ООН із прав людини, звинувативши його в «безплідних дискусіях».

Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей заявила на надзвичайному засіданні Ради ООН із прав людини в Женеві, що отримала повідомлення про швидке погіршення становища в Сирії.

За її словами, режим авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада винен у «невимовних порушеннях прав» людини. Наві Піллей процитувала останній звіт, у якому йдеться про те, що «влада (Сирії) явно не виконала свій обов’язок захищати населення, а її сили коять поширені, систематичні і грубі порушення прав людини, які становлять злочини проти людяності, з очевидного відома і згоди на найвищих державних щаблях».

Вона повторила свій уже свого часу висловлений заклик передати справу зі становищем у Сирії до Міжнародного кримінального суду, який мав би повноваження судити сирійських урядовців.

Сирія: ООН «підтримує тероризм»

Рада ООН із прав людини має розглянути проект резолюції з засудженням становища в Сирії. Голосувати щодо неї мають у четвер.

Делегація ж Сирії залишила нинішнє засідання. Її голова Фейсал Хаббаз Хамуї заявив, що його країна не визнає ніяких рішень Ради з прав людини, бо нинішнє засідання, за його словами, «висловлює підтримку збройним угрупованням» і «маніпулює концепціями захисту населення і гуманітарного втручання з політичною метою», а відтак, сказав він, «має на меті розпалити вогонь тероризму і продовжити кризу» в Сирії.

США різко скритикували це рішення й виступ, заявивши вустами свого представника на засіданні в Женеві, що вони засвідчили «маячний» характер сирійського режиму.

А в самих Сполучених Штатах державний секретар Гілларі Клінтон заявила, що існують підстави називати Башара аль-Асада воєнним злочинцем.

У Тунісі ж президент Монсеф аль-Марзукі, який прийшов до влади внаслідок першої в подіях Арабської весни рік тому зміни керівництва, заявив, що його країна готова надати Башарові аль-Асаду притулок, що могло б стати частиною домовленості про врегулювання в Сирії.
Британський журналіст Пол Конрой
Британський журналіст Пол Конрой

Журналістка з Франції Едіт Був’є
Журналістка з Франції Едіт Був’є
Пораненого журналіста переправили через кордон

Тим часом у вівторок стало відомо, що з Сирії вдалося таємно вивезти пораненого внаслідок обстрілу міста Хомса минулого тижня британського журналіста Пола Конроя. За повідомленнями, він нині перебуває в безпеці в сусідньому Лівані.

Натомість наразі не підтвердилося оприлюднене було повідомлення, що так само врятували ще одну поранену в тому ж обстрілі журналістку, Едіт Був’є з Франції.

Як повідомили сирійські опозиціонери і активісти, які змогли врятувати британця, в перебігу їхньої рятувальної операції, що тривала від недільного вечора, під кулями урядових військ загинули 13 прихильників опозиції.

Ці організації заявили, що не мають ніяких даних про француженку, про тіла двох убитих тоді ж західних журналістів, а також про ще двох кореспондентів із Заходу, які, як вважають, далі перебувають у Хомсі в облозі сил уряду.

Раніше сирійська влада звинувачувала опозицію в небажанні, за її словами, допомогти в порятунку західних журналістів.

Водночас у вівторок провалилася чергова «офіційна» спроба врятувати журналістів, яку робили Міжнародний Червоний Хрест і Сирійський Червоний Півмісяць. Як сказав представник сирійської організації, журналісти відмовляються від евакуації за її допомогою. Опозиція звинувачує Сирійський Червоний Півмісяць у співпраці з владою й каже, що журналісти не хочуть ризикувати конфіскацією всіх своїх матеріалів у разі такої евакуації.

А в Раді безпеки ООН заступник Генерального секретаря Лінн Паско оприлюднив у вівторок нову оцінку кількості жертв 11-місячного повстання проти влади Асада в Сирії: за його словами, вона «далеко перевищує» 7 з половиною тисяч. Опозиція заявляє про вже понад 8 тисяч загиблих.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG