Доступність посилання

ТОП новини

Росія відмовилася від участі у міжнародній конференції щодо Сирії


Прага – Громадянський конфлікт у Сирії триває. У вівторок лише при новому обстрілі військами Башара Асада сирійського міста Хомса, де обороняється опозиція, загинуло щонайменше 17 осіб. Бої також тривають поблизу кордону Сирії з Туреччиною і в столиці – Дамаску. Міжнародним посередникам із Червоного Хреста так і не вдалося досягнути угоди про взаємне припинення вогню, щоб надати гуманітарну допомогу цивільному населенню. Тим часом від участі в міжнародній конференції «Групи друзів Сирії», що запланована на п’ятницю в Тунісі, відмовилась Росія.

Влада веде артилерійські обстріли кварталів Хомса, що на заході Сирії. Важкі бої тривають тут вже ось третій тиждень, кількість загиблих обчислюється сотнями осіб. У Дамаску в ніч на вівторок урядові сили відкрили вогонь по демонстрантах і поранили щонайменше 4 особи. А поблизу турецького кордону повстанці нападають на урядові колони.

Незважаючи на ізоляцію щодо питання Сирії в ООН, Китай та Росія блокують резолюцію Ради безпеки щодо оцінки ситуації і санкцій проти режиму Башара Асада.

На початку цього тижня, коментуючи ситуацію довкола Сирії, держсекретар США Гілларі Клінтон зазначила: «Сирійський режим перебуватиме під постійно наростаючим тиском, що, очевидно, створить для нас додаткові можливості для того, щоб вимагати тут змін. Ми будемо й надалі дипломатичним шляхом переконувати ті держави, які досі підтримують режим Асада».

Росія бойкотує конференцію, бо там не буде людей Асада – заява

Ситуацію в Сирії обговорять на міжнародній конференції, котра розпочне свою роботу у п’ятницю в Тунісі. Представники опозиції вже підтвердили, що братимуть участь у засіданні так званої «Групи друзів Сирії», створення котрої підтримують США, Євросоюз, арабські країни. Останні й погодилися на ініціативу Тунісу щодо проведення цієї зустрічі.

Представник Міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич заявив у вівторок, що Москва не змогла ознайомитися ні з порядком денним, ні зі складом учасників цієї конференції. «До Тунісу запросили окремі групи опозиції. А представники сирійської влади на конференцію не запрошені. Це означає, що інтереси великої частини населення Сирії, котре підтримує владу, не будуть тут представлені», – заявив Лукашевич.

Саме цим Росія пояснила свою відмову від участі в роботі цієї конференції. Москва вимагає участі у зусиллях щодо примирення в Сирії всіх політичних сил країни.

Влада Китаю, який разом із Росією заблокував ухвалення резолюції Ради безпеки ООН стосовно Сирії, заявляє, що отримала запрошення на зустріч у Тунісі та вивчає його, але згоди на участь поки що не дала.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG