Доступність посилання

ТОП новини

Майже 70 країн «групи друзів Сирії» готують ультиматум


Прага – Вже на початку роботи конференції «Групи друзів Сирії» в Тунісі було заявлено, що її близько 70 учасників, включно зі США, Євросоюзом, Лігою арабських держав, вимагатимуть від Дамаска виконати план врегулювання в Сирії, що включає й відставку президента Башара Асада. Росія та Китай бойкотують цю конференцію і заявляють, що в Тунісі відбувається нарощування політичного і воєнного тиску на владу Сирії. Тим часом Євросоюз оголосив про нові санкції проти режиму Асада.

На тлі нових сумних вісток із Сирії, де й надалі тривають бої владних військ із опозицією та гинуть щодня десятки людей, включно з західними журналістами, в Тунісі розпочалася у п’ятницю масштабна міжнародна конференції «Група друзів Сирії». Близько 70 країн, серед яких США, Велика Британія, Франція, Туреччина, країни з Ліги арабських держав, заявляють у Тунісі, що не виступають за воєнне втручання в Сирії, а вимагають від влади Башара Асада негайного припинення вогню та визнають законним представником народу Сирії, який бореться за демократію, опозиційну Сирійську національну раду.

Під час відкриття конференції «Групи друзів Сирії» генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі заявив: «На цій конференції ми не збираємося ухвалювати жодних рішень про воєнне втручання в Сирії чи щось подібне. Мета цієї зустрічі – домогтися забезпечення виконання ініціатив Ліги арабських держав, у яких ідеться про мирне врегулювання конфлікту, через реалізацію продуманого плану і конкретних дій».

Конференція в Тунісі виступає за посилення тиску на режим президента Сирії Башара Асада з метою припинити репресії його влади проти прихильників опозиції.

Держсекретар США Гілларі Клінтон, учасниця цієї конференції, заявила напередодні, що в п’ятницю «Група друзів Сирії» діятиме «по трьох напрямках» – забезпечення гуманітарної допомоги сирійцям – жертвам обстрілів військ Дамаска, збільшення тиску на режим Асада і підготовка демократичної зміни влади в Сирії.

«У Тунісі ми обговорюватимемо весь діапазон можливостей, від нарощування санкцій до збільшення гуманітарної допомоги і підтримки опозиції, котра буде представлена в Тунісі та намагатиметься висловлюватися від імені всіх сирійців», – зазначила Клінтон.

Держсекретар США також висловила сподівання на нарощування сил сирійських повстанців та їхнього збройного опору проти урядових сил. Гілларі Клінтон висловила сподівання, що зростатиме тиск і на Росію та Китай, які бойкотують зусилля для примирення в Сирії, бо «світ не збирається сидіти, склавши руки», наголосила держсекретар.

ЄС назвав нових 7 міністрів Сирії, яких не пускатимуть до Європи

Дипломати Євросоюзу заявили у п’ятницю, що розширили перелік діячів сирійської влади, котрі підпадають під санкції Брюсселя, ще на сім міністрів. Сирійським чільникам із цього списку санкцій забороняється відвідувати ЄС, їхні рахунки та активи в Європі заморожуються. Це стосується поки що установ охорони здоров’я Сирії, міністерства освіти, президентського офісу, засобів зв’язку і технологій, промисловості, нафти, корисних копалин і транспорту Сирії.

Із понеділка Брюссель на саміті міністрів закордонних справ схвалить санкції щодо блокування роботи Центрального банку Сирії, вантажних перевезень та операцій із золотом, алмазами, дорогоцінним металами в цілому.

Напередодні конференції в Тунісі ООН та Ліга арабських держав призначили колишнього генерального секретаря ООН Кофі Аннана своїм спеціальним посланцем у Сирії.

У п’ятницю армія Башара Асада продовжувала обстріли Хомса та селища Халафія в провінції Хама в центрі країни, де загинуло до 20 осіб, включно з жінками і дітьми. Семеро вбитих тут є з однієї родини, повідомили активісти опозиції.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG