Доступність посилання

ТОП новини

В ООН знову засудили Сирію


Три союзники сирійського режиму – Росія, Китай і Куба – голосували проти ухвалення резолюції Ради з прав людини
Три союзники сирійського режиму – Росія, Китай і Куба – голосували проти ухвалення резолюції Ради з прав людини
У четвер Рада з прав людини ООН у Женеві ухвалила резолюцію з осудом сирійської влади президента Башара Асада за «широке застосування сили проти мирних громадян» в Сирії, які вже майже рік протестують проти владного режиму. Три члени ООН – союзники сирійського режиму Росія, Китай і Куба – голосували проти ухвалення резолюції Ради з прав людини. Хоча сам документ не має обов’язкового правового характеру.

Рада з прав людини ООН у своїй резолюції закликала режим президента Башара Асада негайно припинити атаки проти цивільного населення і дозволити безперешкодно переправити мирним громадянам міжнародну гуманітарну допомогу.

Тридцять сім із 47 членів Ради з прав людини ООН проголосували за резолюцію, яку запропонували арабські країни. На додаток до «проти» з боку Росії, Китаю та Куби ще три країни утрималися і чотири не брали участь у голосуванні. Утрималися Індія, Філіппіни та Еквадор. Україна на даний час не є членом цієї Ради.

У сирійському місті Хомс, що оточене військами влади, на заході країни у четвер був поранений під час обстрілу член опозиційного Сирійського національного комітету Мульхам аль-Джанді, який сам розповів про це журналістам. Цей опозиціонер таємно проник до Хомса два тижні тому і публікував у Facebook фото та відеоматеріали про ситуацію в місті.

Згідно з його інформацією, і в четвер здійснювався інтенсивний обстріл міста артилерією і танками військ влади Башара Асада. Майже 7 тисяч вояків Дамаска атакували у четвер головний опорний пункт опозиції у місті Хомсі, район Баба-Амр, і змусили сили опору покинути його. Представники Вільної сирійської армії з опозиції заявили, що вони покинули Баба-Амр із «тактичних міркувань», щоб зберегти життя кількох тисяч цивільних. Влада президента Асада називає учасників збройного опору «бандитами».

Національна рада створила «військове бюро» для збройного опору режимові

Все більше дезертирів із армії Башара Асада приєднується до повстання в Сирії з часу початку протестів у березні минулого року. Національна рада повідомила, що створила «військове бюро» для організації і об’єднання збройного опору режимові Дамаска.

Спеціальний посланець ООН та Ліги арабських країн в Сирії Кофі Аннан сказав, що скоро відправляється до Дамаска, щоб припинити кровопролиття.

«Це дуже важка місія. Це – гострий виклик, і насамперед ми повинні, як закликав Генсекретар ООН, припинити насильство та вбивства, щоб полегшити доступ гуманітарної допомоги для всіх, хто її потребує. Ми маємо працювати з сирійцями у напрямку мирного вирішення ситуації і задоволення прагнень громадян країни та в кінцевому підсумку досягнути стабілізації в Сирії», – наголосив Кофі Аннан.

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ повідомив сьогодні, що Лондон тимчасового закрив британське посольство в Дамаску з метою домогтися припинення кровопролиття та з міркувань безпеки. Але це не означає розриву дипломатичних відносин, додав Вільям Гейґ.

ООН також повідомляє, що в Сирії з березня минулого року, від початку протестів опозиції проти режиму Башара Асада, загинуло понад 7500 осіб.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG