Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент засудив недоліки президентських виборів у Росії


Європарламентарі закликають Путіна припинити агресивну риторику
Європарламентарі закликають Путіна припинити агресивну риторику
Європейський парламент засудив істотні недоліки під час виборів президента Росії 4 березня. У резолюції, яку в четвер ухвалили у Страсбурзі, європарламентарі закликають Володимира Путіна припинити агресивну риторику проти демонстрантів та почати з ними щирий діалог.

Це вже другі вибори в Росії, які Європейський парламент вважає такими, що далекі від демократичних стандартів. Першими були вибори до Державної думи у грудні минулого року. В інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода парламентар від Естонії Крістіна Оюланд пояснила позицію своїх колег так: «Європарламент вважає, що ці вибори не були вільними і справедливими».

Також у резолюції йдеться про те, що Європарламент непокоїть «розвиток подій в Росії, пов’язаний з повагою до прав людини та загальноприйнятих демократичних принципів, виборчих правил та процедур».

Європарламент вимагає докладного і прозорого аналізу всіх порушень, щоб зміцнити демократичні правила для майбутніх виборів. Євродепутати закликали президента Росії Дмитра Медведєва «підтвердити свої слова справою і забезпечити ухвалення пакету необхідних реформ політичної системи».

Як сказано в резолюції, Європарламент рекомендує виконавчим органам Європейського Союзу проводити відносно Росії політичний курс «критичної взаємодії, підтримати в повній мірі програму модернізації, що включає діалог як про економічні, так і про політичні реформи».

В інтересах Європи, щоб у Росії були легітимні парламент і президент – Оюланд

Як пояснює естонський парламентар Крістіна Оюланд, що важливо для Євросоюзу, так це те, щоб Росія була демократичною державою та відкритим стратегічним партнером. Бо без демократії в цій державі ЄС не може уявити, як співпрацювати з Росією, особливо в сфері безпеки.

За словами Крістіни Оюланд, ЄС може ухвалювати прагматичні рішення, в економічній чи енергетичній сфері.
В інтересах Європи, щоб у Росії був демократично обраний легітимний парламент і легітимний президент
Крістіна Оюланд

«Але якщо ми говоримо про великі, важливі міжнародні події, де дуже важливо, щоб Росія була на боці демократичних сил у світі, відразу виникають проблеми, як ми вже бачили: з Іраном, Сирією і так далі. У цьому сенсі в інтересах Європи, щоб у Росії був демократично обраний легітимний парламент, щоб у Росії був демократично обраний легітимний президент», – наголошує європейський парламентар.

Тим часом перший заступник голови комітету Держдуми у міжнародних справах Андрій Климов уже заявив, що Європарламент не має повноважень давати свої оцінки тому, як пройшли в Росії президентські вибори. А один з лідерів російської опозиції Михайло Касьянов оцінив резолюцію як жорстку і справедливу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG