Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові починають будівництво надсучасної уранової установки


Харків – У Харкові починають будівництво надсучасної уранової установки, про яку домовились позаторік президенти України і США. «Прискорювач нейтронів» з’явиться у відповідь на відмову України від високозбагаченого урану. Минулого тижня українське МЗС повідомило, що Україна повністю виконала взяті на себе зобов’язання і вивезла до Росії останню партію урану високого збагачення, який зберігався у Харківському фізико-технічному інституті. Це сталося напередодні проведення саміту з ядерної безпеки у Сеулі. Першу партію обладнання для нового дослідного реактора науковці чекають вже впродовж цього року. Тим часом активісти екологічних та громадських організацій погрожують новими акціями протесту.

Роботам із будівництва надсучасної уранової установки в Харкові дано зелене світло. Із Харкова вивезли до Росії останню партію високозбагаченого урану, натомість науковці отримали від Сполучених Штатів Америки еквівалентну кількість урану збагаченням 19,7%, з яким уже активно проводять дослідження, повідомив Радіо Свободи заступник директора Харківського фізико-технічного інституту Іван Карнаухов.

Нині, за його словами, на території інституту почали закладати фундамент нової лабораторії, де встановлять «прискорювач нейтронів», а до листопада наступного року має надійти спеціальне обладнання. Його, за спецзамовленням для України виготовляють одразу кілька країн: Німеччина, Великобританія, Швейцарія, Росія, Китай, а також українські розробники.

Таких установок немає ніде у світі. Індивідуальні замовлення скрізь на виготовлення
Іван Карнаухов
«Таких установок немає ніде у світі. Індивідуальні замовлення скрізь на виготовлення. Розробляли відповідну проектну документацію і узгоджували із виробником. Цього року буде надходити обладнання і до середини наступного, 2013 року», – зазначив Іван Карнаухов.

Наразі науковці мають на руках лише частину всіх необхідних офіційних експертиз, але основні, за словами Карнаухова, є. Це позитивний висновок щодо впливу на навколишнє середовище, ядерну та радіаційну безпеку.

А екологи обіцяють протести

Саме на небезпеці уранової установки від самого початку наголошують харківські екологи. Вони неодноразово вдавалися до акцій протесту і писали відкриті звернення до президента – як українського, так і американського, прем´єр-міністра, депутатів та голови Верховної Ради, а також Амбасаді США в Україні та Конгресу Сполучених Штатів. Активісти-екологи і нині пропонують відмовитись від розміщення «реактора» в селищі П´ятихатки, що під Харковом, неподалік від житлових будинків, а розмістити установку в Чорнобилі, де є всі необхідні для цього умови.

Це був би гарний вихід для тих, хто працює в Чорнобилі. Там території загороджені, є всі енергетичні можливості й це безпечно, якщо виникне якійсь витік
Олег Перегон
«Це був би гарний вихід для тих, хто працює в Чорнобилі, і для країни в цілому. Адже про те, щоб реабілітувати чорнобильську зону, не говорить сьогодні хіба що ледачий. Там території загороджені, є всі енергетичні можливості і це безпечно, у разі, якщо, наприклад, виникне якийсь витік. Треба буде чекати повного очищення чорнобильської зони не десять тисяч років, а десять тисяч двадцять років, це ж не надто принципово…», – розповів Радіо Свобода активіст громадської організації «Зелений Фронт» Олег Перегон.

Активісти обіцяють нові протестні акції, але, як кажуть, спрямовані вони будуть уже за межі України, щоб привернути увагу світової спільноти. Науковці тим часом знову заспокоюють: установка, мовляв, цілком безпечна. Вона дасть змогу не лише збагачувати науку новими відкриттями, але й лікувати онкохворих за допомогою медичних ізотопів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG