Доступність посилання

ТОП новини

Росія прагне повного домінування над Україною (європейська преса)


Прага – Оглядачі прогнозують головні проблеми у стосунках між Росією та Україною, насамперед, у енергетичній сфері. Навіть реформування атомної енергетики України деякі експерти прив’язують лише до Росії та посилення контролю Москви над українськими АЕС. Експерти зауважують, що навіть остання зустріч Путіна з Януковичем у Москві показала, що «Росія налаштована домінувати», отримати нові важелі вирішального впливу у будь-якому проекті з Україною. Газети зауважують, що Президент України Віктор Янукович визнав у Сеулі неготовність України протистояти у себе вдома загрозам ядерного тероризму. Тим часом у Європі лякають фанатів Євро-2012 в Україні не лише СНІДом і туберкульозом, а й захворюванням на кір…

Російська «Независимая газета» не виключає злиття українського «Енергоатому» з «Росатомом». Експерти наголошують, що українська компанія має у своєму розпорядженні 15 атомних енергоблоків на АЕС, а також низку суміжних об’єктів. Вартість цього майна за оцінками експертів сягає 35-40 мільярдів доларів. Але проблема у тому, що до 2020-го зношеність АЕС становитиме близько 80 відсотків і вимагатиме заміни майже всіх енергоблоків. Де брати гроші для реконструкції – ось головна проблема Києва. Експерти кажуть, що важко очікувати рівномірної участі у цих проектах західних та російських атомників, «українська сторона робить натяк Росії та її «Росатому» з метою зрушити з мертвої точки газові переговори». Але навіть остання зустріч Володимира Путіна з Віктором Януковичем у Москві показала, що «Росія налаштована на те, щоб домінувати у будь-якому проекті з Україною, і в Кремлі розглядають кооперацію з Києвом як план поглинання, посилення позицій російської сторони». Чи вдасться Україні отримати збалансоване і рівноправне партнерство в енергетиці? Тут експерти вважають, що все залежить від лібералізації українського енергетичного ринку та участі у цьому різних інвесторів – як західних, так і російських.

Чеська IDNES висвітлює проблеми української ядерної безпеки, виходячи з участі українського Президента Віктора Януковича у саміті з ядерної безпеки в Сеулі. Видання виділяє слова українського керівника про те, що в умовах загрозливого поширення небезпеки ядерного тероризму в Україні, «держава має низький рівень безпеки щодо цього». Янукович також сказав в Сеулі, що у рамках підготовки до Євро-2012 Київ «доклав значних зусиль для запобігання небезпеки тероризму». До цих кроків Президент України відніс також вивезення з території держави всіх запасів високозбагаченого урану. Чеське видання також виділяє слова Януковича про західну допомогу у будівництві саркофагу над зруйнованим у 1986 році ядерним реактором Чорнобильської АЕС, котрий має бути завершений до 2015 року.

Австрійська Die Presse інформує про допомогу австрійських організацій із захисту тварин, зокрема, з віденського фонду захисту тварин «Чотири лапи», котрі відправили у понеділок до Києва 11 спеціалізованих автомобілів з операційним обладнанням для кастрації бездомних собак. Австрійський кореспондент цієї газети у Києві Юта Зоммербауер наводить слова одного з розробників цього проекту, Аміра Халіля, який каже, що його особистий рекорд із кастрування одного пса дорівнює 1 хвилині й 23 секундам. Але зазвичай така операція вимагає від 5 до 15 хвилин. Організатори такої акції з Відня на підтримку безпечного проведення Євро-2012 очікують, що упродовж 3 місяців силами фонду «Чотири лапи» вдасться каструвати в столиці України до 10 тисяч собак і цим зможуть уникнути «масових вбивств» невинних тварин, що донедавна спостерігалося в Україні.

Вже згадана чеська IDNES попереджає футбольних фанатів, котрі прямують до України на Євро-2012, що їм не завадить ще й вакцинація від кору. Бо в Україні, як інформує празька газета, від початку року вже мало місце понад 5 тисяч випадків цієї небезпечної, особливо для дітей, недуги, а також відчувається нестача відповідної вакцини. Сусіди України – Польща, Словаччина, Угорщина й Чехія – побоюються, що «український кір» може досягнути їхніх теренів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG