Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає владу Сирії «негайно» втілити мирний план


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав сьогодні президента Сирії Башара аль-Асада «негайно» втілити мирний план, який запропонував раніше спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннан.

Як сказав керівник ООН, більше часу гаяти не можна.

Тим часом у Європейському Союзі приєдналися до сумнівів Сполучених Штатів Америки, що Дамаск дійсно виконає той план, хоча висловив свою згоду з ним.

Речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон Майкл Манн нагадав, що президент Сирії раніше вже «робив заяви в минулому, говорячи про реформи й діалог, але цього так і не сталося». Але він висловив сподівання, що цього разу Дамаск серйозно поставиться до своїх слів.

Учора державний секретар США Гілларі Клінтон теж заявила, що щирість Башара аль-Асада і серйозність його планів оцінюватимуть «за тим, що він робить, а не що він говорить».

Раніше вчора речник Кофі Аннана повідомив, що влада Сирії прийняла розроблений спеціальним представником мирний план виходу з конфлікту, який передбачає, зокрема, негайне припинення насильства всіма сторонами конфлікту, надання доступу гуманітарним організаціям до потерпілого цивільного населення і початок політичного діалогу між владою і опозицією.

За останніми оцінками ООН, у перебігу протестів проти авторитарної влади Сирії та їхнього придушення, які тривають уже рік, у країні загинули понад дев’ять тисяч людей.
XS
SM
MD
LG