Доступність посилання

ТОП новини

Саміт БРІКС у Делі – більше розмов про власну важливість


Індійський прем’єр Манмоган Сінг
Індійський прем’єр Манмоган Сінг
У столиці Індії відбувся саміт п’ятьох найпотужніших новопосталих економік світу: Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки. Лідери домовилися про створення нового регіонального банку розвитку і висловилися за використання національних валют у торгівлі. Росія, яка не відіграє лідируючої ролі у цьому неформальному об’єднанні, на думку аналітиків, буде змушена звертати більше уваги на Азію. Хоча це і не відповідає політичній звичці майбутнього президента Володимира Путіна.

Лідери країн БРІКС в ухваленій декларації за підсумками саміту заявили, що просуватимуться до створення нового банку розвитку, який би полегшив доступ до капіталу для їхніх громадян. А також вони підтримали ідею ведення торгівлі у власних національних валютах, на відміну, від уже традиційних доларів чи євро.

У політичному плані ці країни висловилися за те, щоб не шукати військового шляху у протистоянні з Іраном та за мирне вирішення сирійського конфлікту.

Господар саміту індійський прем’єр Манмоган Сінг назвав БРІКС джерелом надії у світі.

«Наші країни є полюсами зростання, стабільності та надії. Наш глобальний вплив зростає, стає помітним та важливішим. Наше партнерство зміцнюється і є фактором глобальної миру і стабільності та відображає спільні інтереси наших народів», – зауважив прем’єр Індії.

Назва БРІК виникла з дослідження компанії «Ґолдман Сакс», але потім голови цих країн вирішили утворити неформальну групу, запросивши до неї і Південну Африку, яка не входила до початкової групи країн, від якої інвестори очікували потужного зростання у наступні десятиліття. Країни БРІКС представляють майже половину населення Землі та майже п’яту частину світової економіки.

Але аналітики говорять, що інтереси країн БРІКС, економічні та політичні, занадто різні, щоб вони могли перетворитися на впливову міжнародну групу.

Путін гірше розуміє Азію, ніж Європу і США – аналітик

На думку російського політолога Федора Лук’янова, який редагує журнал «Росія в глобальній політиці», економічна вага Азії буде дедалі більшою. Тож наступному президенту Росії Володимиру Путіну буде потрібно більше орієнтуватися на партнерів саме з цієї частини світу, хоча йому не легко буде це зробити.

«Гадаю, що психологічно Путін гірше розуміє Азію. Йому простіше мати справу з традиційними партнерами Росії – Європою та Сполученими Штатами, незважаючи на складнощі переговорів з ними. Тож мене не здивує, що за Путіна вектор російської політики знову повернеться до Європи. Але ігнорувати Азію також буде неможливо», – зауважує аналітик.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG