Доступність посилання

ТОП новини

Луценка знову судитимуть


Київ – 2 квітня Юрія Луценка мають доправити до Печерського райсуду Києва, де запланований початок розгляду ще однієї справи проти екс-керівника МВС. Йдеться про обвинувачення у незаконній організації стеження в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Про це повідомив адвокат Луценка Ігор Фомін. Він розраховує на вирок, який виправдає підзахисного. Водночас, у профільному парламентському комітеті зазначають, що шансів на це обмаль.

Захист Юрія Луценка не має заздалегідь підготовлених заяв про відведення суддів чи інших протестів, заявив Радіо Свобода адвокат обвинуваченого Ігор Фомін. Утім, за його словами, вони можуть з’явитися, якщо суд продемонструє упередженість. Виходячи з матеріалів справи, при об’єктивному підході з Луценка має бути зняте обвинувачення у протизаконній організації стеження за фігурантами справи про отруєння Віктора Ющенка, вважає Ігор Фомін.

Ми, як юристи, чекаємо виправдувального вироку або скерування справи на додаткове розслідування
Ігор Фомін
«У нас беззаперечна позиція. Виходячи з тих свідчень, що ми отримали, там не тільки в діях Юрія Луценка, чи будь-яких інших осіб, немає ніякого складу злочину і не може бути, оскільки там немає події злочину. Ми, як юристи, чекаємо виправдувального вироку або скерування справи на додаткове розслідування. Враховуючи, що зараз відбувається із судами в нашій державі, можливі й інші моменти, але ми будемо добиватися цього», – наголосив Фомін.

Ймовірність виправдання Луценка менше відсотка – Олійник

На таке завершення справи шансів небагато, зауважив у коментарі Радіо Свобода перший заступник голови парламентського з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. За його словами, причина у застарілому законодавстві.

В Україні ухвалюють лише 0,2 % виправдувальних вироків. У Європі – у середньому близько 25-30%
Володимир Олійник
«Якщо справа направляється на додаткове розслідування – це певний брак у роботі. Водночас, це не означає, що відсутня судова перспектива: такі справи можуть повертатися і мати перспективу. Щодо виправдувальних вироків, то статистка свідчить про те, що в Україні ухвалюють лише 0,2 % виправдувальних вироків. У Європі – у середньому близько 25-30%. Обвинувальний ухил чинного Кримінально-процесуального кодексу закладений в основі цього КПК», – зауважив Олійник.

Володимир Олійник спрогнозував, що наприкінці нинішнього року українців судитимуть вже за новим Кримінально-процесуальним кодексом.

Тим часом, Ігор Фомін повідомив, що самопочуття Юрія Луценка надалі погіршується. Через це екс-міністр звернувся до представників ПАРЄ, які його відвідували у слідчому ізоляторі минулго тижня, з проханням провести незалежне медичне обстеження іноземними лікарями для об’єктивної оцінки його здоров’я.

27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Юрія Луценка винним у скоєнні посадових злочинів за іншою кримінальною справою і засудив до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. 15 травня цю справу розгляне Апеляційний суд Києва.

Колишнього міністра затримали в грудні 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG