Доступність посилання

ТОП новини

У США врешті оголосять вирок справі Віктора Бута


Бут постачав російське озброєння у гарячі точки планети за дорученням «Рособоронекспорту», тісно пов’язаного з Міністерством оборони Росії
Бут постачав російське озброєння у гарячі точки планети за дорученням «Рособоронекспорту», тісно пов’язаного з Міністерством оборони Росії
Нью-Йорк – Сьогодні у Нью-йоркському федеральному суді мають оголосити вирок Вікторові Буту. Він російський громадянин, заарештований у Таїланді і переданий Сполученим Штатам, де його звинуватили у нелегальній торгівлі зброєю. Бута тривалий час не могли зловити, аж поки американським слідчим вдалося виманити його з Москви до Бангкоку завдяки нібито новому замовленню на зброю для колумбійських терористів. Судили Бута ще торік, але вирок – лише тепер.

Вирок мають оголосити через кілька годин. Радіо Свобода зателефонувало до судді Шіри Шейндлін – вона федеральний суддя, що головувала на процесі Бута. Її секретар сказав, що вирок буде оголошено о 16:30 за місцевим часом (за Києвом це пів дванадцятої ночі).

Бута судили у листопаді минулого року і журі присяжних засідателів визнало його винним у злочинах міжнародного масштабу по всіх пунктах обвинувачення: змова з метою вбивства американських громадян, змова з метою вбивства американських військовослужбовців, змова з метою продажу портативних зенітних ракет колумбійським терористам і змова з метою постачання зброї злочинним угрупованням.

Цікава деталь: оголошення вироку переносили кілька разів Спочатку призначали на 12 березня, потім на 28-ме, і нарешті – на 5 квітня. Зволікання пояснюють процедурними проблемами, але оглядачі припускають, що мали місце якісь закулісні маневри з боку Москви, яка докладала чимало зусиль для визволення свого працівника.

Так чи інакше, Езра Клайн, відомий правник, в інтерв’ю нью-йоркській радіостанції WOR сказав, що оскільки Бута визнали винним, то «він може очікувати довічного ув’язнення». «За федеральною системою тут не може йтися ані про умовно-дострокове звільнення, ані про раннє звільнення. Щоправда, за федеральною системою існує єдина можливість пом’якшення вироку – причому значного пом’якшення, якщо ви погодитеся співпрацювати з урядом Сполучених Штатів. Інакше кажучи, стати членом команди Америка», – зауважує правник.

Приватний купець за державним дорученням

Бут – колишній офіцер розвідки, вважають, що військової, ГРУ. Він постачав російське озброєння у гарячі точки планети за дорученням «Рособоронекспорту», тісно пов’язаного з Міністерством оборони Росії, тому він багато що знає про цей бік російської зовнішньої політики.

Зрештою, розпалюючи вогнища локальних конфліктів в Анголі, Руанді, Судані, Сьєрра-Леоне та інших країнах, він став мультимільйонером, посідав цілий флот російських військово-транспортних літаків типу Антонов.

Тож, згода співпрацювати з американським урядом мала б означати надання всебічної інформації.

Віктор Бут – справжня світова знаменитість, злочинець глобального масштабу. Пошуковий сервер Google в інтернеті подає на його прізвище майже півтора мільйона статей.

Про нього навіть голівудьский фільм зробили, Lord of War, що українською звучить як «Господар (або Бог) війни», створено картину ще 2005 року. Роль російського «торговця смертю» (там він – Юрій Орлов) виконує Ніколас Кейдж.

До речі, адвокати Бута намагалися домогтися скасування вердикту присяжних, стверджуючи, що один із членів журі проголосував тенденційно, нібито під впливом саме цієї кінокартини. Апеляцію було відхилено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG