Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній день здоров’я


Київ – 7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Цього року він присвячений здоровому старінню, його гасло «Добре здоров’я оживляє роки». В Україні кожен п’ятий – старше шістдесяти. А до 2050 року майже 40% населення становитимуть літні люди, прогнозують фахівці.

Більшість українців, яких відносять до категорії «людей похилого віку», страждають на депресію, бо вважають, що не потрібні нікому – ані своїй сім’ї, ані суспільству, констатують психологи.

Щоб не відчувати недоліків свого літнього віку і залишатися активною, киянка Тетяна Волинчук вирішила піти вчитися до Університету Третього віку. Цей заклад розпочав свою роботу в 2009 році, в ньому вивчають прикладне мистецтво, право, літературу, краєзнавство, психологію, співи, бальні танці, інформаційні технології, англійську,театр, туризм і журналістику. І безкоштовно навчатися тут може будь-який пенсіонер.

Тетяна Василівна каже, що завдяки Університету свого віку не відчуває. А найбільше їй подобається навчатися танцям та роботі на комп’ютері.

Спілкування з друзями, навчання дає нам натхнення, а також упевненість у завтрашньому дні
пенсіонерка Тетяна Волинчук
«Ми вже вивчили Інтернет, уже можемо спілкуватися з друзями в інших містах і навіть інших країнах. У нас різні факультети, факультативи, це дає наснагу на життя. Ми розуміємо, що ми в такому віці не все встигли зробити. Але спілкування з друзями, навчання дає нам натхнення, а також упевненість у завтрашньому дні», – ділиться емоціями Тетяна Василівна.

Світ старішає

Будь-яке суспільство повинне проводити політику активної та здорової старості, говорить керівник Бюро ВООЗ в Україні Кіз де Йонкере. Держава повинна забезпечувати соціальну захищеність та можливість участі літніх людей у суспільному житті.

60 років тому людей, віком 80 років і старше було 14 мільйонів. Тепер їх понад 400 мільйонів
Кіз де Йонкере
«Всі ми знаємо, що світ старішає. 60 років тому, людей віком 80 років і старше було 14 мільйонів. Тепер їх понад 400 мільйонів. І за декілька років у світі буде більше людей віком 65 і старше, ніж дітей до 5 років. Літні люди є цінними членами суспільства. Ми будемо співпрацювати з урядом України, щоб підтримати політику активної та здорової старості. Ми маємо бути впевнені в тому, що система охорони здоров’я в Україні забезпечує достатній рівень медичний послуг і вільний доступ до них усіх літніх людей», – зазначив Кіз де Йонкере.

«Не медициною єдиною…»

Фінансова, соціальна підтримка літніх людей в Україні недостатня, констатує головний геріатр Міністерства охорони здоров’я Віра Чайковська. Водночас, за її словами, благополучна старість – це не лише здоров’я чи правильне харчування.

Ми видали довідник для людей похилого віку... Там всі служби, архіви, медичні, соціальні заклади, де пенсіонер може розвиватися творчо, поради про здоровий спосіб життя
Віра Чайковська
«Колосальне значення має інформаційна підтримка літніх людей, щоб вони знали, де вони можуть отримати допомогу. Хочу сказати, що здоров’я – це стан фізичного, соціального і душевного благополуччя. Тому не хлібом єдиним і не медициною єдиною. В рамках виконання Україною Мадридського міжнародного плану дій ми видали довідник для людей похилого віку, його слід роздавати кожному пенсіонерові. Там всі служби, архіви, медичні, соціальні заклади, де пенсіонер може розвиватися творчо, поради про здоровий спосіб життя», – розповіла Віра Чайковська.

Середня тривалість життя в Україні, за даними Державної служби статистики, – 70 років. У Швейцарії цей показник становить 82 роки, у Японії – 86,5.

Водночас, за словами Директора Інституту геронтології України Владислава Безрукова, здорових українців серед людей після шістдесяти – лише 3%.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG