Доступність посилання

ТОП новини

Два роки після смоленської катастрофи – запитань більше, ніж відповідей


Варшава – У вівторок Польща жила відзначенням другої річниці смоленської катастрофи. У різних містах відбулися траурні богослужіння, а також мітинги і демонстрації. Як відзначають польські спостерігачі, здебільшого ці заходи дуже емоційні, адже причини катастрофи дотепер нез’ясовані. Великого резонансу набули слова Ярослава Качинського, брата загиблого президента Леха Качинського, про причини трагедії, яка сталася 10 квітня 2010 року.

Ніколи раніше Ярослав Качинський не робив таких гострих заяв, як під час відзначень другої річниці смоленської катастрофи. Голова найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість» має відчуття, що його брата Леха вбили. За словами політика, з’являється дедалі більше доказів того, що смоленська катастрофа – це результат замаху.
Їх зрадили, сьогодні ми це точно знаємо
Ярослав Качинський

Виступаючи у Варшаві перед кількома тисячами мітингувальників, Ярослав Качинський сказав таке: «Їх зрадили, сьогодні ми це точно знаємо – незалежно від того, які будуть остаточні висновки про причини катастрофи. Цитуючи поета, можна сказати, що «їх зрадили на світанку».

Емоцій вистачить на багато років уперед?

У Варшаві Ярослав Качинський взяв участь у низці траурних заходів, проте він не погодився вшановувати загиблих разом із чинною польською владою. Польська опозиція закидає владі недбалість у розслідуванні причин смоленської катастрофи й запобігання перед Росією. Серед головних претензій опозиціонерів до польського уряду є той факт, що розбитий президентський літак за наполяганням Москви дотепер залишається в Смоленську. В понеділок біля посольства Росії у Варшаві відбувся дуже емоційний мітинг учасники якого демонстративно спалили опудала «качура Дональда» (натяк на польського прем’єра Дональда Туска) та новообраного російського президента Володимира Путіна.

Великі емоції, що супроводжують відзначення других роковин смоленської катастрофи пояснює депутат Сейму Анджей Дуда. Цей політик промовляв у Кракові біля усипальниці польських королів, де поховане подружжя Леха та Марії Качинських.
Cподіваюся, що справа буде з’ясована, що поляки довідаються, хто за неї відповідальний
Анджей Дуда

«Емоції є, бо справа була складна і надалі для багатьох людей у Польщі залишається складною. Це залишиться в нашій історії на довгі роки, та я сподіваюся, що справа буде з’ясована, що поляки довідаються, чому дійшло до смоленської трагедії і хто за неї відповідальний. На сьогодні все це не з’ясоване, тож мабуть тому стільки емоцій», – зазначив Дуда.

Пам’ятати, щоб не зникнути як народ, вдова загиблого

У багатьох траурних заходах взяли участь родичі загиблих у смоленській катастрофі. У Кракові, неподалік могили подружжя Качинських Зузанна Куртика, вдова державного діяча Януша Куртика, закликала поляків не збайдужіти і не втратити пильності.

«Сьогодні головні відзначення відбуваються у Варшаві. Туди поїхала значна частина жителів нашого міста, та не можна допустити до того, щоб тут, під Вавелем була пустка у цей день, який для нас дуже важливий. Шановна громадо, доти, доки ми будемо пам’ятати про людей, які віддали життя вітчизні, які присвятили своє життя служінню вітчизні, будемо суверенним народом. Якщо перестанемо пам’ятати, то загинемо, загинемо як народ», – сказала Куртика.

Розслідування справи продовжили

Тим часом, як зазначають експерти, чимало питань щодо причин смоленської катастрофи залишаються відкритими. Польська Головна військова прокуратура, яка раніше обіцяла завершити своє слідство до другої річниці катастрофи, тобто до 10 квітня 2012 року, продовжила термін розслідування. Воно триватиме ще шість місяців.

Впродовж останніх місяців прокуратура здійснила ексгумацію трьох жертв смоленської катастрофи. Приводом до ексгумації були розбіжності між судово-медичною документацією, отриманою з Росії та іншими доказами, зокрема свідченнями свідків. Дослідження польських судмедекспертів повинні дати відповідь на питання про масштаби неточностей у російських протоколах розтинів трупів загиблих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG