Доступність посилання

ТОП новини

Польські опозиціонери просять американських конгресменів допомогти розслідувати смоленську катастрофу


Варшава – Польська опозиція, незадоволена перебігом розслідування смоленської катастрофи, вирішила шукати допомоги у США. В понеділок представники партії «Право і справедливість» вирушили до Америки. Вони мають намір передати конгресменам американської Республіканської партії лист Ярослава Качинського. З цього приводу в Польщі розгорівся неабиякий політичний конфлікт: влада вважає вчинок опозиції скандальним і навіть звинуватила її у зраді.

У листі, адресованому конгресменам-республіканцям, Ярослав Качинський просить допомогти з’ясувати причину смоленської катастрофи. З листом лідера польської опозиції до США відбули голова парламентської комісії з розслідування смоленської катастрофи Антоній Мацеревич та Анна Фотиґа, яка в партії «Право і справедливість» відповідає за закордонні справи.

Ці польські політики говоритимуть про можливість ухвалення Конгресом США резолюції про створення незалежної міжнародної комісії з розслідування смоленської катастрофи.

За словами Анни Фотиґи, конгресмен-республіканець Пітер Кінґ вже підготував проект такої резолюції.

Чому Качинський не вірить Москві?

Своє рішення шукати допомоги за океаном опозиція пояснює тим, що польська влада фактично віддала розслідування справи в руки Москви, якій, на думку польських опозиційних політиків, не можна довіряти. Сьогодні Ярослав Качинський пояснив, чому він не вірить Росії.

«Це держава, яка в своїх кордонах не дотримується жодних цивілізованих правил, вона готова вбивати, причому масово, власних громадян, згадаймо хоча б справу Чечні, а також справа нападу на театр у Москві, де загинули сотні невинних людей, чи Беслана, де також загинули сотні невинних людей. Ці справи характеризують теперішню російську владу, і, повторюю, такій владі пан Дональд Туск чомусь довіряє», – зазначив політик.

Ніколи раніше Ярослав Качинський аж так гостро не оцінював становища уряду Дональда Туска щодо розслідування росіянами смоленської катастрофи. «Уряд поводиться як переляканий песик стосовно держави, яка не надто зацікавлена встановити правду, а водночас уряд звинувачує у зраді тих, хто хоче встановити цю правду. Ми переконані, що саме таким чином ситуацію оцінює значна частина польського суспільства», – наголосив Качинський.

Влада називає ініціативу опозиціонерів скандальною


Загострення риторики Качинського спричинили слова речника польського уряду Павла Ґрася, який ініціативу польської опозиції назвав скандальною і такою, що межує зі зрадою інтересів Польщі. «Підрив у чужій країні (США) довіри до установ незалежної польської держави, до уряду, до президента, до прокуратури, до установ, що займаються вивченням цієї катастрофи вважаю абсолютним скандалом», – сказав Грась.

Поїздку польських опозиціонерів до США прокоментував і Дональд Туск. Голова польського уряду зазначив, що не дозволить «безвідповідальним політикам» зіпсувати стосунки Польщі з її сусідами. Польська партія влади вважає, що візит опозиціонерів до США – це спроба збільшити рейтинг «Права і справедливості» на місцевих виборах, котрі відбудуться у Польщі 21 листопада.

Натомість опозиціонери заявляють, що їхня ініціатива не пов’язана з виборами. Вони говорять, що візит до США має шанс на успіх, оскільки тепер республіканці становлять у Конгресі більшість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG